Criza increderii se inrautateste. Europenii devin pesimisti

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 16:07
1224 citiri
Criza increderii se inrautateste. Europenii devin pesimisti

Increderea europenilor in perspectivele economice a scazut la cel mai slab nivel din ultimii doi ani pe fondul crizei datoriilor din zona euro. Indexul care masoara sentimentul de incredere al consumatorilor in cele 17 tari din zona euro a scazut puternic in luna decembrie, potrivit ultimelor date oferite de Comisia Europeana.

Factorii de decizie din Germania, care detine cea mai mare economie din regiune, si-au pierdut, de asemenea, increderea consumatorilor europeni dupa ultimele decizi luate, potrivit Bloomberg.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy si cancelarul german, Angela Merkel se vor intalni pe data de 9 ianuarie pentru a discuta despre noul pact fiscal european inainte de summit-ul UE care va avea loc la sfarsitul lunii.

Din cauza masurilor de austeritate luate de guvernele europene pe fondul cresterii somajului, intreprinderile, pe de o parte, dar si gospodariile, pe de alta parte, au devenit mai retincente in a cheltui, odata cu aparitia sentimentului de teama unei noi recesiuni.

"Lucrurile incep sa incetineasca. Se observa un declin economic din cauza crizei datoriilor din statele periferice. Chiar si cele mai puternice economii din zona euro au inceput sa se clatine. Zona euro ar putea sa se sparga in bucati anul acesta", este de parere Jennifer McKeown, senior economist la Capital Economics din Londra.

#incredere europeni ue, #criza zona euro, #summit ue ianuarie, #intalnire merkel sarkozy 9 ianuarie , #UE