Croatia ar putea pierde fondurile europene si dreptul de vot in UE din cauza unei legi controversate

Marti, 06 August 2013, ora 14:17
1339 citiri
Croatia ar putea pierde fondurile europene si dreptul de vot in UE din cauza unei legi controversate

Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a acordat Croatiei termen pana la 23 august sa raspunda cand va modifica o lege controversata referitoare la extradare. In caz contrar, Zagrebul risca aplicarea articolului 39 din Tratatul de Aderare al tarii la UE, care prevede masuri restrictive, printre care blocarea accesului la fondurile comunitare, scrie marti cotidianul croat Vecernji list.

Reactia Comisiei Europene vine la cererea Germaniei. Bundestagul a trimis Bruxelles-ului o scrisoare prin care cere aplicarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona la adresa Croatiei, daca aceasta nu abroga recenta lege asupra extradarii, supranumita legea "Petkovic". Articolul respectiv prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat membru in cadrul Consiliului European.

Legea, votata cu putin timp inaintea aderarii Croatiei la UE la 1 iulie 2013, interzice ca persoanele cautate pentru crime comise inaintea intrarii in vigoare a mandatului european de arestare, la 7 august 2002, sa fie extradate si predate justitiei unei alte tari a UE.

In virtutea legii respective, nu poate fi extradat in Germania Josip Petkovic, care a condus politia secreta iugoslava. El este cautat de Germania pentru a fi judecat cu privire la eventuala sa implicare in asasinarea disidentului croat Stjepan Đurekovic, in 1983, la Wolfratshausen, landul Bavaria.

#fonduri UE Croatia, #drept vot UE Croatia, #legislatie Croatia, #conflict Uniunea Europeana Croatia , #UE