Croatia, inca un membru UE cu temele nefacute la capitolul coruptie

Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:26
2127 citiri
Croatia, inca un membru UE cu temele nefacute la capitolul coruptie

Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), aderarea la Uniunea Europeana (UE) a tarii lor, dupa 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie.

"Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven - imnul UE - sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Noul stat membru are insa inainte o serie de provocari, de la problemele economice, pana la cele care decurg din faptul ca va trebui sa protejeze cea mai lunga frontiera externa a UE, intr-o regiune notorie pentru afluxul de imigranti ilegali si traficul de droguri sau arme, scrie Agerpres.

Seful executivului comunitar a declarat astfel intr-un interviu acordat pentru presa croata ca tara ravasita de razboi cu doua decenii in urma este acum "o democratie stabila", dar a precizat ca aceasta "va trebui sa raspunda urgent unor provocari importante in ceea ce priveste stimularea cresterii, consolidarea finantelor publice, promovarea competitivitatii si asigurarea stabilitatii financiare".

Barroso a reiterat importanta combaterii coruptiei, in care apreciaza ca Croatia a obtinut rezultate concrete, si a mentionat ca perioada tranzitorie de sapte ani in care statele membre pot impune restrictii pe piata muncii pentru lucratorii croati va trece "foarte repede". Noua state membre au anuntat pana acum ca vor aplica astfel de restrictii in primii doi ani de la aderare.

Nivelul de trai al croatilor va creste gradual, pe parcursul a zece ani

Premierul croat Zoran Milanovic a declarat sambata, intr-o emisiune televizata, ca nu va exista niciun miracol in tara dupa aderarea Croatiei la UE de la 1 iulie, care va marca doar inceputul cursei. "Soarele va fi la fel, acelasi vant va sufla, iar ploaia va cadea in acelasi mod", a explicat Milanovic.

"Inseamna noi oportunitati. Primele secunde ale datei de 1 iulie vor marca inceputul unei noi curse in care progresul va fi vizibil", a adaugat seful statului Ivo Josipovic.

Intrebat cand va trai populatia mai bine, premierul croat a raspuns ca se asteapta ca aceasta imbunatatire sa aiba loc in urmatorii zece ani: "Ma astept la zece ani de crestere moderata.

Nu suntem o tara saraca, dar ne numaram printre tarile mai putin instarite'. Josipovic a afirmat la randul sau ca stabilitatea este importanta pentru fiecare societate. "Este, drept urmare, important ca in fiecare an PIB-ul sa continue sa creasca, chiar si cu putin. Ar trebui sa ne asteptam macar la o mica crestere".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare Croatia UE, #Croatia membra Uniunea Europeana, #evolutie economie Croatia, #coruptie Croatia, #provocari UE Croatia , #UE