Daianu: Pentru adoptarea euro este bun un grad redus de euroizare a economiei

Luni, 11 Iunie 2012, ora 18:55
1845 citiri
Daianu: Pentru adoptarea euro este bun un grad redus de euroizare a economiei

In perspectiva adoptarii monedei euro ar fi bine ca nivelul de euroizare a economiei sa fie scazut, pentu ca aceasta ar face mai eficiente mecanismele de transmitere ale politicii monetare, a declarat luni economistul Daniel Daianu.

"Ai nevoie de spatiu de manevra, Romania are ceva spatiu de manevra dar nu este suficient, pentru ca are un grad mare de euroizare si atunci exista niste intrebari legitime pentru noi pe care trebuie sa le punem, nu sa fim robii cliseelor, ca noi intram in 2015 si nu ne intereseaza gradul de euroizare. Ba ne intereseaza, pentru ca ar fi mult mai bine pentru eficacitatea mecanismelor politicii monetare ca gradul de euroizare sa fie scazut. Putem adopta masuri de de-euroizare a economiei? Eu cred ca pot fi adoptate. Are sens sa faci asa ceva", a declarat Daniel Daianu, in cadrul dezbaterii cu tema "Semestrul european: componenta a reformei guvernantei economice europene", organizat de Institutul European din Romania.

Fostul ministru de finante a declarat ca Romania are un angajament asa cum au toate tarile, dar a mentionat ca pentru a intra insa in zona euro trebuie sa fie intrunite unele preconditii fundamentale, cum ar fi sa ai convergenta reala, respectiv un nivel de productivitate care nu poate fi realizat in 2-3 ani.

"Aceasta este o fantezie, cei care spuneau ca putem sa intram in 2015, chiar sa fi functionat bine zona euro, inseamna ca nu inteleg ce inseamna convergenta reala si nu inteleg ce inseamna sa functionezi in zona euro cand nu mai ai curs de schimb, mecanism de corectie, cand nu mai ai politica monetara. Presiunile sunt extraordinare. Zona euro este mai constrangatoare decat etalonul aur din perioada interbelica", a mai spus Daianu.

#euroizarea economiei Daianu, #adoptarea euro Daianu, #integrare zona euro Daianu , #UE