Davos 2013: Criza ar putea erupe din nou in zona euro

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 14:43
1513 citiri
Davos 2013: Criza ar putea erupe din nou in zona euro

Un renumit economist american a declarat, in cadrul Davos, ca Europa s-ar putea confrunta cu o noua criza a datoriilor, daca liderii europeni nu se vor misca mai repede pentru a rezolva problemele.

In timp ce guvernele europene si pietele au respirat mai usor in ultimele luni dupa ani de turbulente, Barry Eichengreen, cel care a studiat posibilele implicatii ale unei eventuale disparitii a monedei euro, afirma ca nu este timp pentru a sarbatori.

"Nimic nu s-a rezolvat in zona euro, unde pietele au trecut brusc de la la un pesimism exagerat la un optimism prematur", afirma acesta intr-un interviu acordat Associated Press la Forumul economic mondial.

El atrage atentia ca acea criza a datoriilor care au impovarat guvernele si bancile din statele zonei euro ar putea "izbucni din nou in anul 2013".

In acest sens, Eichengreen considera ca este necesar ca liderii zonei euro sa urmeze sfaturile sale in privinta asanarii sistemului bancar si sa nu permita ca bancile falite sa mareasca datoriile publice ca urmare a unor ajutoare acordate de stat pentru salvarea lor.

Liderii europeni prezenti la Davos incearca sa convinga investitorii si directorii de corporatii ca tarile lor sunt pe calea cea buna dupa distrugatoarea criza a datoriilor.

Statele foarte indatorate, precum Spania si Italia, s-au confruntat anul trecut cu niste costuri foarte ridicate la imprumuturile de pe pietele financiare secundare.

Ratele dobanzilor la aceste imprumuturi au scazut dupa masurile luate de zona euro. Una dintre acestea a fost oferta Bancii Centrale Europene de a cumpara titluri emise de statele indatorate, daca acestea promit in schimb ca vor reduce deficitele bugetare.

O alta initiativa, dar care este inca in stadiul de proiect, a fost propunerea crearii unei asa-numite uniuni bancare ce va conduce la transferul supravegherii bancilor catre o entitate unica legata de Banca Centrala Europeana.

Dar Europa este inca in recesiune, ceea ce creste presiunea pe finantele publice.

"Europenii vor fi scosi repede din starea lor de automultunire', crede economistul citat, care prevede ca 'volatilitatea din prima jumatate a anului trecut va recidiva".

"Nici una dintre problemele remanente nu a fost rezolvata. Nu avem crestere economica in Europa. Germania insasi este in pragul recesiunii. Uniunea bancara nu exista si consensul asupra realizarii acesteia nu mai exista, asa ca pietele isi vor pierde rabdarea la un moment dat si criza va reveni", mai avertizeaza Eichengreen.

Activand ca profesor la Universitatea Berkeley din California, el a studiat cu mult timp inaintea izbucnirii crizei ce s-ar putea intampla in eventualitatea destramarii zonei euro, obligandu-i pe altii sa ia in considerare ceea ce inainte considerau de neimaginat. El a concluzionat in evaluarea sa ca parasirea zonei euro ar fi extrem de costisitoare si ar conduce la haos in orice tara ce ar recurge la aceasta masura.

Liderii politici sunt constienti de aceste costuri, ceea ce inseamna ca scenariul iesirii unei tari foarte indatorate din zona euro, cum ar fi Grecia, este exclus in acest moment, conchide Eichengreen.

#criza datorii Europa 2013, #recesiune economie Europa 2013, #Davos estimari economisti , #UE