Draghi: Zona euro a facut progrese spectaculoase spre iesirea din criza

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 19:31
1244 citiri
Draghi: Zona euro a facut progrese spectaculoase spre iesirea din criza

Zona euro a facut progrese spectaculoase spre iesirea din criza datoriilor din zona euro care afecteaza regiunea din decembrie 2009, a declarat vineri, la Davos, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

"Progresele sunt spectaculoase. Este uimitor, daca se compara situatia actuala cu cea de acum cinci luni, zona euro se afla intr-o alta lume", a afirmat Draghi la Forumul Economic Mondial.

El a aratat ca s-au intamplat multe lucruri pozitive pe pietele financiare, bancile au mai mult capital, mai putine datorii si "sunt intr-o anumita masura imunizate fata de caracteristicile perverse ale crizei financiare".

"Daca va uitati la progresele referitoare la pactul bugetar, acum trei luni nici macar nu se punea o astfel de problema", a spus Draghi.

Intrebat despre depozitele masive constituite de banci la BCE dupa ce institutia le-a acordat imprumuturi pe termen de trei ani in valoare de aproape 500 de miliarde de euro, Draghi s-a declarat linistit.

"Nu poate fi altfel. Banii circula si revin la BCE" a spus presedintele BCE.

In ceea ce priveste circulatia acestor bani in economie, Draghi s-a referit la mai multe elemente.

"In primul rand, bancile care s-au imprumutat de la BCE sunt diferite de cele care au facut depuneri", a aratat Draghi.

El a adaugat ca piata obligatiunilor, extrem de tensionata pana acum, s-a redeschis intr-o anumita masura, astfel incat sunt anumite dovezi privind intrarea in sistemul financiar a unor miliarde de euro.

Seful BCE a precizat ca este inca prea curand de stiut daca imprumuturile date bancilor de catre BCE finanteaza cu adevarat economia reala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mario draghi zona euro, #criza datoriilor zona euro, #progrese zona euro , #UE