Draghi: Zona euro se redreseaza foarte lent

Joi, 23 Februarie 2012, ora 21:24
1139 citiri
Draghi: Zona euro se redreseaza foarte lent

Zona euro se redreseaza foarte lent si desi pietele financiare sunt mai stabile decat in urma cu cateva luni, este dificil de apreciat cand se va termina criza datoria din Europa, a declarat joi presedintele BCE Mario Draghi intr-un interviu acordat publicatiei americane Wall Street Journal.

In ciuda unor semne mai bune, "redresarea se desfasoara foarte lent si ramane expusa riscurilor negative", a afirmat Mario Draghi. Acesta a adaugat, referindu-se la al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia: "Si eu am fost surprins ca nu a existat o exaltare dupa aprobarea imprumutului si aceasta inseamna probabil ca pietele vor sa vada implementarea masurilor de reforma".

Zona euro va inregistra o recesiune economica in acest an, in conditiile in care produsul sau intern brut se va contracta cu 0,3%, se arata in ultimele estimari ale Comisiei Europene date joi publicitatii. Comisia si-a revizuit astfel in scadere puternica prognozele de crestere pentru zona euro, avand in vedere ca in luna noiembrie a anului trecut miza pe o crestere e 0,5% a PIB-ului zonei euro in 2012.

In interiorul zonei euro, opt state membre vor intra in recesiune in 2012, printre care Italia si Spania, tari afectate puternic de criza datoriilor, dar si Belgia si Olanda, aceasta din urma fiind considerata una din cele mai solide si mai bine cotate tari din zona euro.

"Este greu de spus daca s-a terminat criza", a declarat seful BCE. El a explicat ca statele cu o datorie ridicata de la periferia zonei euro nu-si pot permite sa nu sustina in continuare eforturile de reducere a deficitelor lor. "Nu exista o contrapartida fezabila" intre reformele economice si austeritatea fiscala, a afirmat Draghi, avertizand ca neindeplinirea tintelor de deficit va provoca reactia imediata a pietelor, crescand costurile de creditare pentru tarile implicate.

Seful BCE si-a exprimat nemultumirea in legatura cu lipsa creditelor, in ciuda recentei stabilizari a pietelor europene de capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mario draghi bce, #Mario Draghi presedinte BCE, #Mario Draghi evolutie zona euro , #UE