Esec total in negocierile UE-Rusia pentru acordul de liber schimb cu Ucraina

Marti, 22 Decembrie 2015, ora 09:55
3526 citiri
Esec total in negocierile UE-Rusia pentru acordul de liber schimb cu Ucraina
Foto: Wikimedia

Ucraina ramane in continuare un teritoriu disputat intre cele doua mari forte politice de pe continent. 23 de intalniri intre reprezentantii UE si cei ai Rusiei nu au reusit sa dizolve teama manifestata de Moscova in fata acordului de liber schimb care urmeaza sa fie implementat intre Kiev si UE.

Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca pretentiile ridicate de Moscova contravin atat legislatiei europene, cat si prevederilor Organizatiei Internationale a Comertului. In replica, presedintele Putin a cerut de la mijlocul lunii dizolvarea acordului similar semnat intre Moscova si Kiev, anunta Bloomberg.

Presiune politica

Reprezentantii CE considera ca incetarea acordului de liber schimb dictata de Putin contravine acordului de incetare a ostilitatilor incheiat intre cele trei parti in luna februarie a acestui an.

Pentru Ucraina, situatia economica se inrautateste, tara pierzand accesul la o serie de produse ieftine venite de pe piata ruseasca.

In schimb, Kievul va avea acces, de la 1 ianuarie 2016, la marfurile de pe piata europeana si va putea exporta in UE fara presiunea unot taxe vamale.

"Ultimele 18 luni le-am petrecut intr-un lung sir de negocieri. Am fost profund surprinsa de decretul presedintelui Putin, din 16 decembrie, de a suspenda obligatiile Rusiei fata de Ucraina.

Decizia a fost luata impotriva mandatului, spiritului si obiectivului acestor discutii", a apreciat comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstroem.

Esecul negocierilor pe tema acordului de liber schimb intre UE si Ucraina a survenit exact in aceeasi zi in care liderii UE au decis sa prelungeasca sanctiunile economice impuse Rusiei, Kremlinul fiind acuzat ca nu a respectat intru totul acordul de pace Minsk II.

Intr-un comunicat de presa, Comisia Europeana a declarat ca suspendarea acordului de liber schimb dintre Rusia si Ucraina "adauga un element de presiune politica care contravine conditiilor stabilite in cadrul discutiilor trilaterale de la Minsk".

Moscova a ridicat o serie de obiectii referitoare la noua relatie comerciale dintre UE si Ucraina, in mare acesatea vizand exporturile de alimente, cooperarea vamala si industria energetica, cerand ca aceste puncta sa fie incluse in cadrul unui accord trilateral.

Acest punct de vedere ar fi dus la revizuirea acordului negociat intre Kiev si Bruxelles in perioada 2008-2013, reprezentantii CE refuzand acest lucru.

#acord liber schimb UE Ucraina, #relatii comerciale Rusia Ucraina, #negocieri pace Ucraina, #sanctiuni economice Rusia , #UE