Este pregatita Europa pentru federalism?

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 16:01
1061 citiri
Este pregatita Europa pentru federalism?

Europenii nu sunt pregatiti pentru o "federatie a statelor-natiune", asa cum a propus presedintele Comisiei Europe, Jose Manuel Barroso, este de parere Joseph Stiglitz, castigator al premiului Nobel pentru economie in 2001.

Pentru ca Europa sa iasa din criza exista doar doua optiuni: o uniune mai mica sau una mai mare, a declarat Stiglitz, citat de Le Monde.

Cu alte cuvinte, trebuie redata libertatea fiecarui stat de a trece inapoi la propria moneda sau de a construi Statele Unite ale Europei.

Potrivit unui diplomat european, viziunea anglo-saxona a unei federatii nu este posibila. "Big bang-ul federal nu poate fi indeplinit: liderii nu sunt de acord si nici opinia publica. Trebuie sa cautam alte moduri pentru a avansa", a spus acesta.

Ministrii de Finante din zona euro vor actiona, prin urmare, in etape. In Cipru, unde acestia se intalnesc sambata, se discuta despre uniunea bancara, ce presupune monitorizarea bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana, singura institutie cu adevarat federala.

Citeste mai multe despre Este pregatita Europa pentru federalism? pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#federalism Europa, #federatie Europa , #UE