Estonia a obtinut un imprumut de 550 milioane euro din partea BEI

Luni, 25 Mai 2009, ora 16:32
1024 citiri
Estonia a obtinut un imprumut de 550 milioane euro din partea BEI

Estonia, stat grav afectat de recesiune, a anuntat luni ca a obtinut un imprumut de 550 milioane euro din partea Bancii Europene pentru Investitii (BEI), relateaza AFP, citat de NewsIn.

Acordul asupra imprumutului va fi semnat in timpul zilei de luni, a declarat purtatorul de cuvant al inisterului finantelor, Piret Seeman.

Obiectivul imprumutului este cofinantarea unor proiecte finantate de Uniunea Europeana (UE), mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii, pentru ajutorarea statului sa se integreze in UE, organizatie din care Estonia face parte din 2004.

Saptamana trecuta, oficialii guvernului au semnat acordul pentru un imprumut de 50 milioane euro cu banca suedeza Swedbank, principala institutie financiara care are operatiuni in statele Baltice.

Guvernul eston a anuntat ca scopul imprumutului este sa asigure solventa statului in fata recesiunii. La ora actuala, Estonia nu poarta discutii cu alte institutii financiare pentru un alt imprumut, a precizat Seeman.

Dupa mai multi ani in care produsul intern brut (PIB) a crescut, economia statului baltic a scazut cu 3,6% in 2008, iar autoritatile estone estimeaza o scadere cu 15,3% a PIB-ului din anul acesta.

Andrus Saalik, seful departamentului macroeconomic din cadrul ministerului de finante, a spus recent ca produsul intern brut al Estoniei va scadea cu 14-16% in primul trimestru, perioada ce ar putea sa reprezinte apogeul recesiunii.

Analistii consultati de Reuters estimau, in medie, o comprimare economica de 12%. Desi a inregistrat o scadere cu aproape 10% a productiei in ultimul trimestru din 2008, iar somajul a crescut semnificativ, inflatia s-a temperat.

Guvernul a luat masuri, de asemenea, pentru a limita incetinirea economica, ce reduce incasarile statului, desi banca centrala a anuntat ca ar putea fi nevoie de noi reduceri de cheltuieli.

Rigoarea bugetara si temperarea inflatiei l-au determinat pe premierul Andrus Ansip sa anunte in martie, neasteptat, ca Estonia, tara cu 1,3 milioane de locuitori, ar putea tinti o data mai ambitioasa pentru adoptarea euro.

Estonia, stat baltic puternic afectat de recesiune, a anuntat ca ar putea adopta euro in 2010, cu un an mai devreme decat data programata anterior. 

#BEI, # imprumut, # UE, # infrastructura, # recesiune , #UE