Estonia denunta Doctrina Gherasimov: Rusia, amenintare reala pentru integritatea UE

Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:20
4230 citiri
Estonia denunta Doctrina Gherasimov: Rusia, amenintare reala pentru integritatea UE
Foto: Wikimedia

Raportul anual privind riscurile de securitate la adresa Estoniei, prezentat de Serviciul de Securitate Interna de la Tallinn, Kaitsepolitseiamet, demonstreaza ca jocurile propagandistice derulate de Moscova sunt in masura sa ameninte integritatea UE.

Intr-un interviu acordat publicatiei Washington Free Beacon, Martin Arpo, adjunctul Serviciului de Securitate al Estoniei, subliniaza faptul ca Rusia ramane cea mai mare amenintare la adresa Europei, chiar daca statele din vestul continentului ar putea sa nu impartaseasca aceeasi opinie.

Divide et impera!

Raportul debuteaza abrupt cu amenintarea de securitate reprezentata de Rusia, iar Arpo crede ca acesta este riscul major cu care se confrunta in acest moment intreaga Europa.

"Este un punct important. Pentru Estonia este un mod de a ne aminti ca trebuie sa ne concentram pe amenintarile de securitate reale si nu pe cele imaginare. Criza migrantilor a distras atentia de la amenintarile reale peste tot in Europa, nu doar in Estonia.

Singura speranta a lui Putin de a-si indeplini ambitiile ramane o separare intre NATO si UE sau mentinerea controverselor intre ele. Criza refugiatilor este singurul subiect care poate alimenta aceste controverse", explica Martin Arpo.

Estonienii fac referire si la un document intitulat Doctrina Gherasimov, creionat in 2013 de seful Statului Major din Rusia, Valeriy Gherasimov. In acesta se descrie strategia unui razboi purtat prin mijloace non-militare.

Tactica eroziunii

Punctele principle ale doctrinei Gherasimov stabilesc o strategie de razboi modern a carei tinta este sa "sa erodeze viteza de reactie, determinarea si valorile" adversarilor.

Arpo crede ca propaganda folosita de rusi si alte activitati derulate de Moscova pe teritoriul Estoniei sunt instrumentele prin care se poate mentine o stare de instabilitate.

"Rusia nu va actiona militar fara a provoca mai intai tensiuni interne sau macar impresia unei crize de acest gen, daca nu una reala", sustine adjunctul Serviciului de Securitate.

Principala tema abordata in cadrul mesajelor propagandistice a fost cea a refugiatilor, dar chestiunea este cu mult exagerata din punctul de vedere al lui Martin Arpo.

"Mii de migranti au venit in Estonia si s-au integrat fara a crea probleme. Numarul refugiatilor pe care trebuie sa ii preluam este mic in comparatie cu al migrantilor primiti de-a lungul timpului. Sunt doar temeri fara temei", considera acesta.

In schimb, discursul propagandistic pe tema pericolului reprezentat de refugiati are efecte de eroziune nu doar in micul stat Baltic, ci de-a lungul intregii Europe, incurajand ascensiunea unor partide extremiste si ultranationaliste.

"Populistii au castigat teren impingand tema refugiatilor in dezbaterea publica. Propaganda ruseasca foloseste aceste comentarii.

Principalul mesaj este ca guvernele statelor europene sunt incapabile sa se adreseze crizei refugiatilor din regiune, in asa fel incat sa para ca liderii miscarilor populiste reprezinta acum populatia acestor tari mai bine decat o fac autoritatile", spune directorul adjunct al Kaitsepolitseiamet.

Oficialii de la Tallinn sustin ca acelasi nivel de raspandire a propagandei lansate de Moscova se intalneste si in Occident, scopul fiind de a slabi sustinerea populatiei fata de o interventie a NATO pentru apararea unui stat membru al Aliantei sau pentru mentinerea regimului sanctiunilor.

"Poate ca propaganda Rusiei nu reprezinta o amenintare directa la adresa statelor din Europa de Vest, dar este un pericol la adresa integritatii UE", avertizeaza Martin Arpo.

Estonia a fost una dintre tarile ex-sovietice care a marcat o ascensiune rapida la statutul de membru UE si NATO, in prezent fiind si unul dintre putinii membri ai Aliantei Nord Atlantice care isi respecta angajamentul de a contribui cu 2% din PIB la bugetul de Aparare.

#risc securitate UE, #raport securitate Estonia, #conflict Rusia NATO, #amenintare securitate Rusia, #propaganda Moscova, #criza refugiatilor , #UE