EURO, IN PERICOL! BCE trebuie sa fie "FED-ul" Europei

Sambata, 13 August 2011, ora 17:41
2846 citiri
EURO, IN PERICOL! BCE trebuie sa fie "FED-ul" Europei

Criza datoriilor suverane europene este pe cale sa "inghita" Italia, Spania si chiar Franta, in timo ce recenta retrogradare a ratingului de tara al SUA a starnit volatilitatea pietelor, potrivit Business Insider.

Pentru a reduce imprumuturile exorbitante ale tarilor lovite de criza din UE, BCE a dat startul achizitiilor de obligatiuni guvernamentale.

Insa, pentru a evita caderea iminenta a monedei euro, UE va trebui sa introduca un buget federal, obligatiuni euro, precum si coodonarea stricta a bugetelor statelor membrr, spune Jacques Attali, fondator al BERD.

Cu toate acestea, spune Attali, situatia economica din SUA este mult mai severa decat cea din Europa si mult mai riscanta pentru economia globala.

In opinia acestuia, UE are mai multe sanse de revenire decat SUA.

Daca Europa nu este in masura sa creeze o "federatie", moneda euro va disparea, iar UE va intra in colaps, sustine Attali.

De exemplu, SUA cand a fost creata ca o natiune la sfarsitul secolului al XVIII-lea nu aveau nici o sansa de supravietuire fara o moneda si un buget federal.

Europa se afla in momentul in care are nevoie sa devina o "federatie" prin procesul de creare a unui buget federal ca in SUA.

Pentru a pune in aplicare un astfel de buget federal, UE trebuie sa creeze un fond european pe care sa-l dezvolte in timp.

"Acest fond trebuie folosit pentru cumpararea datoriilor natiunilor in criza si trebuie sa semene cu Trezoreria SUA", sublinieaza fondatorul BERD, care mai adauga faptul car BCE este cea care va trebui sa joace rolul FED in Europa.

Criza datoriilor suverane europene vs criza SUA

In cazul unei crize globale, epicentrul nu se va afla in Europa, atrag atentia analistii internationali.

Potrivit acestora, SUA se afla intr-o situatie mult mai dificila decat Europa in ceea ce priveste deficitul bugetar si datoriile.

"Ipotetic vorbind, In cazul in care SUA ar fi fost unul din membrii UE, statul american s-ar fi aflat printre codasii regiunii, cu o situatie mai grava decat Italia si Grecia", atrage atentia presa internationala.

In opinia economistilor internationali, SUA au cea mai proasta situatie economica din lume la momentul actual.

Din nefericire, vestile proaste din SUA se propaga si in Europa.

Cresterea economica a statelor din Europa depinde in mare masura de cresterea economica a Americii, de aceea investitorii privesc speriati la retrogradarea ratingului de tara american.

Potrivit analistilor, managementul defectuos al administratiilor Reagan, Bush, Clinton au dus la criza mondiala si la faptul ca SUA au impins restul lumii intr-o criza financiara de mari proportii.

Cu toate acestea, analistii internationali cred in continuare ca SUA va ramane pentru mult timp pe prima pozitie in randul economiilor mondiale, cu toate ca in prezent se afla intr-un aparent declin economic.

Porivit analistilor, SUA are nevoie de o schimbare a guvernarii pentru a putea iesi din impasul economic.

#sua, #bce, #criza datorii suverane, #fed, #criza sua, #buget federal europa, #ue , #UE