Euro se depreciaza pe fondul problemelor economice din Asia si a ingrijorarilor din Europa

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 14:05
1209 citiri
Euro se depreciaza pe fondul problemelor economice din Asia si a ingrijorarilor din Europa

Euro a ajuns, in tranzactiile de luni, la cel mai mic nivel fata de dolar, din ultimele trei saptamani.

Scaderea este cauzata de incetinirea economiei din Asia, ingrijorarile cu privire la datoria Spaniei si publicarea ultimelor statistici, privind scaderea productiei si cresterea somajului in Europa.

Cu toate acestea, leul a fost singura moneda europeana care s-a depreciat fata de euro in 2012, devalorizarea sa fiind cauzata de instabilitatea politica, arata un comunicat al firmei de brokeraj Noble Securities.

Economia chineza, mai lenta in urmatorii zece ani

Bursele asiatice, afectate de rezultatele economice din China si Japonia

"Piata a intrat intr-o atmosfera a 'paharului pe jumatate gol'", au comentat analistii Morgan Stanley, citati de Reuters. Astfel orice posibil semnal de slabire economica va fi interpretat intr-o maniera negativa.

Spania si-a prezentat joi noul buget de austeritate, inclusiv planul a imprumuta 207,2 miliarde de euro, ceea ce i-ar creste deficitul la 90,5% din PIB, scrie Bloomberg.

In acest context, Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a declarat ca liderii UE trebuie sa depaseasca disensiunile, in special asupra modalitatii de recapitalizare a bancilor cu probleme.

Pentru a adauga la perspectivele negative, datele publicate, luni, de compania de cercetare Markit prezinta o scadere continua a productiei in UE, aceasta ajungand la cel mai jos nivel din 2009. Aceste date sugereaza, cel mai probabil, o adancire a recesiunii, comenteaza The Guardian.

Somajul din zona euro a atins si el un nou nivel record, potrivit statisticilor. Cea mai mare rata a somajului au avut-o Spania si Grecia, cu 25,1%, respectiv 24,4%, media fiind de 11,4%.

#criza zona euro, #scadere euro, #deficit zona euro, #scadere euro septembrie , #UE