Eurobarometru: Romanii, convinsi ca libera circulatie in UE ridica economia

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:22
2065 citiri
Eurobarometru: Romanii, convinsi ca libera circulatie in UE ridica economia

Romanii sunt cei mai convinsi ca libera circulatie in Uniunea Europeana este in ansamblu benefica pentru economia unui stat membru, 88 la suta fiind de aceasta parere, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, privind cetatenia europeana, dat publicitatii marti.

Eurobarometrul, publicat de Comisia Europeana, la 20 de ani de la crearea cetateniei UE, arata ca 81 la suta dintre europeni stiu ca, pe langa propria nationalitate, au statutul de cetateni ai UE.

In ansamblu, respondentii cunosteau majoritatea drepturilor aferente cetateniei europene, inclusiv dreptul de a adresa petitii institutiilor UE (89 la suta), libera circulatie (88 la suta), nediscriminarea pe baza nationalitatii (82 la suta), protectia consulara (79 la suta) si participarea la o initiativa cetateneasca (73 la suta).

Peste o treime din respondenti (36 la suta) s-au considerat bine informati cu privire la aceste drepturi, ceea ce reprezinta o crestere cu cinci puncte procentuale fata de anul 2007. Cu toate acestea, doar 24 la suta dintre persoanele interogate considera ca sunt bine informate cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia daca drepturile nu le sunt respectate.

In ceea ce priveste libera circulatie in UE, doua treimi (67 la suta) dintre persoanele chestionate considera ca aceasta aduce avantaje economice tarii lor.

Cei mai multi romani - 63 la suta - stiu ca au statutul de cetateni europeni si ceea ce presupune acest lucru, in timp ce 32 la suta cunosc expresia "cetatean al UE", dar nu stiu clar la ce se refera. Romanii se afla insa pe locul trei, dupa italieni si polonezi, care stiu ce inseamna cetatenie a UE in proportie de 65 si respectiv 64 la suta. Pe ultimele trei locuri in acest clasament se afla Olanda, unde 28 la suta dintr respondenti au spus ca stiu ce inseamna cetatenie europeana, Letonia (24 la suta) si Germania (19 la suta).

Pe de alta parte, 40 la suta dintre romani considera ca sunt bine informati in ceea ce priveste drepturile aferente cetateniei UE, peste media de 36 la suta dintre cetatenii europeni.

Dintre toti cetatenii europeni, romanii sunt in cea mai mare masura - 88 la suta - de parere ca libera circulatie este benefica pentru economia nationala, pe ultimele locuri in acest clasament situandu-se belgienii, cehii si letonii care au in proportie de 60 la suta aceeasi opinie, britanicii (52 la suta) si cipriotii (51 la suta).

Datorita cetateniei UE, care a fost introdusa in 1993 prin Tratatul de la Maastricht si a carei a 20-a aniversare se sarbatoreste in acest an, toti cetatenii celor 27 de state membre beneficiaza, in calitate de cetateni ai UE, de un set de drepturi suplimentare.

Printre acestea se numara dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul UE, dreptul de a vota si de a candida la alegerile locale si europene in tara de resedinta, dreptul de a beneficia de protectie consulara in strainatate in aceleasi conditii ca resortisantii unui alt stat membru atunci cand tara lor de origine nu este reprezentata si dreptul de a inainta petitii Parlamentului European si de a se adresa Ombudsmanului European si institutiilor UE.

Sunt multe drepturi care deriva din calitatea de cetatean european, insa de multe ori oamenii nu stiu de existenta lor. Anul european al cetatenilor 2013 are drept scop explicarea acestor drepturi si garantarea faptului ca cetatenii le cunosc si nu intampina dificultati in exercitarea lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eurobarometru Romania, #libera circulatie UE, #sondaj romani Uniunea Europeana , #UE