Eurodeputatii resping permisul unic de munca

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 01:16
1158 citiri
Eurodeputatii resping permisul unic de munca

Parlamentul European (PE) a respins marti o propunere de introducere a unui permis european unic de munca si de sejur pentru imigrantii legali, actiune sustinuta de dreapta, dar denuntata de stanga ca fiind discriminatorie, potrivit Mediafax. 

Propunerea avea ca scop sa permita imigrantilor legali veniti din tari din afara Uniunii Europene (UE) sa obtina un permis de sejur si de munca printr-o singura procedura si la un "ghiseu unic".

Dar aceasta urma sa nu se aplice muncitorilor sezonieri, muncitorilor detasati, refugiatilor si muncitorilor independenti, domenii acoperite de alte proiecte de reglementari europene.

In plus, Guvernele ar fi putut cere, de exemplu, un anumit nivel de cunoastere a limbii, pentru a le oferi acces la educatie si formare profesionala.

Aprobarea unei serii de amendamente prezentate de socialisti i-a condus, in final, pe conservatori, sa voteze contra noii versiuni a propunerii, care a fost respinsa cu 350 de voturi la 306 si 25 de abtineri. Eurodeputatul francez de dreapta Veronique Mathieu, raportorul textului, a denuntat atitudinea deputatilor liberali, care "nu au respectat acordurile incheiate".

Ea i-a criticat, de asemenea, pe socialisti, care, in opinia ei, "se opun sistematic tuturor textelor care acorda drepturi muncitorilor straini".

"Una dintre cele mai bune modalitati de lupta contra imigratiei ilegale si muncii la negru este dezvoltarea acestor canale de imigrare legala, echilibrate si care raspund nevoilor pietelor noastre de munca", a pledat ea, exprimandu-si regretul fata de respingerea textului, in contextul in care se contura un acord cu Guvernele tarilor membre, dupa zece ani de blocaj.

Eurodeputati de stanga si-au reafirmat opozitia fata de acest text, care "risca sa reintroduca principiul tarii de origine", potrivit caruia dreptul aplicabil unui muncitor va fi cel din tara sa de origine si nu cel al tarii in care s-a stabilit, a declarat socialista franceza Sylvie Guillaume.

Compatrioata sa ecologista Helene Flautre a subliniat ca acest proiect "propunea o viziune fragmentata a migratiei legale, in care valoarea de piata a unui muncitor imigrant determina pana unde se intind drepturile sale". 

#eurodeputati, #permis unic, #munca , #UE