Europa Centrala si de Est risca o criza a creditelor

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 19:37
3652 citiri
Europa Centrala si de Est risca o criza a creditelor

Lichiditatile din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt in scadere, in conditiile in care bancile occidentale isi reduc expunerea, ceea ce va duce la o crestere consistenta a costului imprumuturilor in 2012, daca vor mai fi acordate, intre tarile vulnerabile fiind si Romania.

Anul viitor, companiile din regiunea ECE trebuie sa refinanteze imprumuturi cumulate de 17,55 miliarde de dolari, potrivit datelor Thomson Reuters, pe piete vulnerabile la continuarea exodului de lichiditati si la o posibila noua criza a creditelor, din cauza ponderii mari a bancilor straine in sistemele bancare.

Polonia, tara cu cele mai mari imprumuturi angajate de companii

Tarile cu cel mai mare volum al imprumuturilor angajate de companii si care au scadenta in 2012 sunt Polonia, cu 4,55 miliarde de dolari, Kazahstan, cu 2,42 miliarde de dolari, Ucraina cu 1,69 miliarde de dolari si Romania cu 1,53 miliarde de dolari.

CDS-urile (costul asigurariii datoriilor) Poloniei si Kazahstanului sunt de circa 3%, ale Romaniei de 4,74%, iar ale Kazahstanului de 8,85%.

"Fie bancile nu vor da deloc imprumuturi, fie o vor face la pretul pietei, iar beneficiarii vor suporta altfel de costuri", a spus un bancher european.

Chiar daca volumul imprumuturilor ajunse la maturitate va scadea in regiunea ECE la 8,67 miliarde de dolari in 2013 si la 7,89 miliarde de dolari in 2014, majorarile de costuri nu vor disparea.

Retrogradarea Ungariei va duce la cresterea marjelor imprumuturilor

Retrogradarea ratingului Ungariei la nivelul "junk", nerecomandat pentru investitii (Ba1), de catre Moody's va duce la cresterea marjelor imprumuturilor.

Companiile din Ungaria trebuie sa refinanteze anul viitor credite de numai 640 milioane de dolari, dar grupul MOL analizeaza deja solicitarea acestui lucru inainte de sfarsitul acestui an, pentru precautie.

Bancherii intervievati de Reuters cred ca acordurile de refinantare vor fi dificile. CDS-urile Ungariei erau vineri de 5,91%, de peste trei ori mai mari decat marja unui imprumut pe cinci ani al MOL, de 1 miliard de euro, cu o dobanda de 1,65 puncte peste Euribor.

Austria a impus reguli pentru incetinirea cresterii creditarii

Piata a fost tensionata saptamana trecuta de decizia autoritatilor de reglementare din Austria de a impune noi reguli pentru incetinirea cresterii creditarii, prin conditionarea refinantarilor din ECE de efectuarea acestora de catre subsidiare in functie de depozitele locale atrase.

Masurile din Austria au marit probabilitatea ca si alte tari sa ii urmeze exemplul si au avut loc dupa ce Commerzbank a anuntat la inceputul acestei luni ca banca nu va mai acorda imprumuturi care nu ajuta economiile Germaniei sau Poloniei.

Scaderea lichiditatilor ar putea "fractura" regiunea ECE anul viitor. Astfel, creditorii ar putea sa prefere Rusia, datorita ponderii mai mari a bancilor locale, si Polonia, care are un sector bancar lichid si o economie mare si solida.

Accesul companiilor din ECE la lichiditati este anticipat sa scada, in conditiile in care bancile occidentale isi reduc expunerea si isi conserva capitalul, pentru a respecta prevederile Basel III referitoare la o rata de adecvare a capitalului de 9% pana la jumatatea luni 2012.

Deciziile bancilor din Paris si Milano vor avea efecte puternice in Europa Centrala si de Est

"Deciziile luate la birourile centrale ale bancilor din Paris si Milano vor avea un efect puternic asupra pietelor din ECE. Aceasta regiune este importanta pentru bancile occidentale, dar nu la fel de importanta ca pietele lor locale", a spus un bancher.

Aceasta tendinta va afecta tarile mai putin rezistente din regiunea ECE, cu riscuri politice si cadre legale mai slabe, precum Romania, Bulgaria, Ungaria si Ucraina.

In cazul Poloniei, Cehiei si Slovaciei, bancile straine, suficient diversificate, ar putea furniza in continuare capital suficient, considera bancherii.

E posibil ca bancile straine sa retraga lichiditati din Romania

In Romania si Serbia exista de asemenea o baza larga de banci straine, dar cu o pondere mare de banci elene.

In cazul Romaniei este posibil sa fie in desfasurare o retragere de lichiditati, in conditiile in care bancile cer subsidiarelor sa returneze excedentul de euro, se arata intr-o nota a RBS de saptamana trecuta.

Si Ungaria este vulnerabila la restrangerea finantarii, in conditiile in care 89% din imprumuturi vin de la banci europene, in timp ce in Croatia 91% din activele bancare sunt in proprietate straina.

In aceste conditii, debitorii au in fata un an dificil, pentru refinantare si contractarea de noi fonduri, in timp ce impactul crizei datoriilor din zona euro asupra bancilor occidentale este neclar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Europa Centrala Est, #criza credite Europa , #UE