Europa nu va scapa de recesiune nici in prima parte a lui 2013

Joi, 21 Februarie 2013, ora 16:00
1073 citiri
Europa nu va scapa de recesiune nici in prima parte a lui 2013

Zona euro va ramane in recesiune si in primul trimestru al lui 2013, in ciuda unei usoare reveniri in luna ianuarie, arata evolutia indicelui Purchasing Managers' Index (PMI) al companiei Markit.

Indicatorul Purchasing Managers' Index (PMI) pentru zona euro a scazut in luna februarie la 47,3 puncte de la 48,6 puncte in luna precedenta, potrivit unei estimari preliminare a Markit, anunta AFP, conform Agerpres.

"Aceste cifre sunt o trezire la realitate: imbunatatirea situatiei in zona euro tine de pietele financiare, insa in acest timp economia reala continua sa sufere", a estimat analistul ING, Peter Vanden Houte, pentru care cauzele incetinirii economiei sunt austeritatea prelungita, cresterea somajului si aprecierea monedei euro.

Un indicator PMI mai mare de 50 de puncte indica o expansiune a economiei, in timp ce o cifra inferioara acestui prag arata spre o contractie.

"Rezultatele din luna februarie sunt dezamagitoare si pun in evidenta o accentuare a recesiunii, un preambul posibil la cea de a patra scadere trimestriala a activitatii globale in regiune", a declarat Chris Williamson, de la firma Markit.

Zona euro a intrat si mai mult in recesiune in trimestrul patru al anului trecut, cand Produsul Intern Brut al regiunii a inregistrat o contractie de 0,6%. In plus, datele statice arata decalaje importante in randul zonei euro, in special intre Germania si Franta, primele doua economii ale zonei euro.

Potrivit Markit, Germania pare a fi revenit pe drumul cresterii economice, in timp ce Franta se alatura statelor de la periferia zonei euro ceea ce face din Germania singurul pilon economic al regiunii.

#evolutie indice PMI, #crestere economica zona euro, #recesiune zona euro, #criza economica Europa , #UE