Europa reactioneaza la criza politica din Romania: Respectati Constitutia!

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:30
2492 citiri
Europa reactioneaza la criza politica din Romania: Respectati Constitutia!

Situatia politica de la Bucuresti a provocat reactii ale CE, ale statelor UE si SUA, mergand de la cereri de sanctionare a Romaniei, pana la exprimarea ingrijorarii si la avertismente asupra consecintelor, in replica autoritatile explicand contextul general si garantand ca legea va fi respectata.

Oficialitatile europene si cele din statele UE au inceput inca de marti sa-si manifeste preocuparea fata de situatia din Romania, prima fiind vicepresedintele CE si comisar european pentru Justitie, Viviane Reding, iar cea mai recenta pozitie este a presedinteului Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Joi si vineri, autoritatile de la Bucuresti au raspuns prin ministrul de Externe Andrei Marga si prin premierul Victor Ponta, care va face joia viitoare o vizita la Bruxelles pentru a explica situatia din Romania.

Premierul a precizat ca Guvernul va respecta evaluarile partenerilor europeni si internationali ai Romaniei si va indrepta orice masura adoptata in ultima perioada care eventual va fi indicata in aceste evaluari ca nu ar respecta standardele europene.

Iata principalele reactii internationale fata de situatia politica din Romania:

Vineri cu cateva ore inainte ca Parlamentul sa se reuneasca pentru a dezbate si vota propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, premierul Victor Ponta, a facut o declaratie prin care garanta ca Guvernul va asigura, pana la un eventual referendum de demitere a presedintelui, stabilitatea totala a Curtii Constitutionale, instantelor, Parchetului, DNA, ANI, serviciilor de informatii si altor institutii, fara sa sprijine sau sa initieze vreo schimbare de persoane.

El a asigurat ca Romania va respecta standardele europene ale unui stat de drept, precum si toate deciziile Curtii Constitutionale din perioada urmatoare, pe care le va pune imediat in aplicare.

Ponta a asigurat din nou ca Romania isi va indeplini si obligatiile din acordul cu FMI si din Mecanismul de Cooperare si Verificare in Justitie.

"Dincolo de criza politica si de conflictul dintre presedintie si Parlament, ramanem o tara stabila", a spus Ponta.

El a precizat ca sustine aceasta declaratie in urma discutiilor avute cu parteneri internationali, ingrijorati de situatia politica din Romania:

"In aceasta dimineata, am discutat la telefon cu presedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, caruia i-am spus punctul nostru de vedere si joi voi avea o intalnire cu domnia sa la Bruxelles", a spus Ponta.

El a precizat ca si ministrul Justitiei, Titus Corlatean, se va intalni, miercuri, tot la Bruxelles, cu comisarul european pe probleme de justitie, Viviane Reding.

La randul sau, Comisia Europeana s-a declarat ingrijorata in legatura cu ultimele evolutii din Romania, in special de actiunile care par a reduce puterile institutiilor independente precum Curtea Constitutionala.

Rompuy vrea explicatii de la Ponta si Basescu

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, scrie, pe Twitter, ca este "foarte ingrijorat" de evolutiile din Romania privind statul de drept si independenta sistemului judiciar, precizand ca ii va contacta pe Victor Ponta si Traian Basescu pentru a discuta despre aceasta situatie.

"Foarte ingrijorat de prezenta evolutie din Romania in ceea ce priveste statul de drept si independenta sistemului judiciar. Ii voi contacta pe V. Ponta & T. Basescu pentru a discuta situatia", scrie presedintele Consiliului European pe Twitter.

Berlinul este "foarte ingrijorat"

Berlinul este "foarte ingrijorat" cu privire la reformele politice din Romania si are "indoieli serioase cu privire la legitimitatea lor", a declarat vineri, intr-o conferita de presa obisnuita, Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al Guvernului German, transmite AFP.

"Asa cum stiti, fara indoiala, Guvernul Ponta a intreprins modificari la legea Curtii Constitutionale", a explicat purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel. "Este un demers fata de care Guvernul federal este foarte ingrijorat", a adaugat Seibert.

Franta indeamna la respectarea valorilor democratice

- Franta a indemnat joi Guvernul din Romania, unde au inceput dezbaterile in vederea destituirii presedintelui, "sa respecte valorile democratice si statul de drept".

"Toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate sa respecte atat valorile democratice si statul de drept, cat si echilibrul puterilor in cadrul institutiilor lor", a declarat intr-o conferinta de presa Bernard Valero, purtatorul de cuvant al ministerului, raspunzand unei intrebari despre lipsa de reactie a Parisului fata de evenimentele din Romania.

Eurodeputati din Parlamentul European, cu ochii pe evolutia politica de la Bucuresti

- Joi, eurodeputatii Alain Lamassoure si Elmar Brok, presedintii unor comisii din Parlamentul European, au cerut Comisiei Europene sa urmareasca atent evolutia politica de la Bucuresti si sa prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Romaniei in Consiliul UE.

"Deciziile luate de Guvernul Romaniei in ultimele zile sunt foarte preocupante. Comisia Europeana trebuie sa actioneze imediat si sa puna Romania sub monitorizare", afirmau eurodeputatii Alain Lamassoure, presedintele Comisiei de Buget din PE, si Elmar Brok, presedintele Comisiei de Afaceri Externe din PE.

"Modul in care au fost inlocuiti presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, printr-o procedura rapida, este la fel de ingrijorator din punctul de vedere al principiilor statului de drept. Cerem Comisiei Europene sa monitorizeze si sa examineze toate aceste probleme prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare si sa prezinte un raport in urmatoarele saptamani. Raportul ar trebui sa includa si unele masuri", adaugau ei.

"Concluziile acestui raport pot conduce la utilizarea prevederilor Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona", subliniau cei doi eurodeputati.

Articolul 7 (paragraful 3) al Tratatului Uniunii Europene prevede posibilitatea suspendarii dreptului de vot al unui stat in Consiliul UE, in cazul in care statul respectiv nu respecta principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

Ambasadorul Marii Britanii atrage atentia asupra credibilitatii statului roman pe pietele financiare

- La randul sau, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a declarat, joi, ca este important pentru Romania ca politicienii sa mentina credibilitatea statului roman pe pietele financiare, sa respecte Constitutia, institutiile statului, deciziile instantelor judecatoresti, inclusiv ale Curtii Constitutionale.

"Romania opereaza intr-o perioada de incertitudine pe plan european. Este important pentru politicienii romani sa mentina credibilitatea statului roman pe pietele financiare si sa asigure respectarea statului de drept", a spus Martin Harris, intr-o discutie cu "Ziarul Financiar" despre evolutiile din Uniunea Europeana si Romania in contextul deciziilor luate la cel mai recent summit al Uniunii Europene.

Intrebat insa daca recentele evolutii politice de la Bucuresti pot fi caracterizate ca un abuz sau ca o nerespectare a statului de drept, ambasadorul a spus: "Noi nu suntem judecatori. Daca exista un conflict intre puterile statului trebuie rezolvat in justitie. Instantele judecatoresti trebuie sa ia o decizie si ceea ce este important este ca aceste decizii trebuie sa fie respectate", a spus ambasadorul.

Italia doreste o clarificare rapida

- Si ministrul italian al Afacerilor Externe, Giulio Terzi, a declarat, joi, ca autoritatile de la Roma urmaresc cu multa atentie evolutiile politice din Romania si isi doresc o clarificare cat mai rapida, conforma cu procedurile constitutionale.

"Urmarim cu multa atentie evolutiile politice din Romania. Evident, ne dorim sa se ajunga cat mai repede la o clarificare in sensul unui parcurs normal, conform cu procedurile constitutionale ale tarii", a spus Terzi, potrivit agentiei ANSA.

Ambasada Germaniei atrage atentia ca trebuie sa se actioneze democratic

- Ambasada Germaniei la Bucuresti a anuntat, tot joi, ca Guvernul Germaniei observa cu atentie evolutiile din politica Romaniei si se asteapta ca partidele si institutiile sa actioneze pe principii democratice, fapt care vizeaza, indeosebi, si respectarea independentei Curtii Constitutionale.

Ambasada Germaniei la Bucuresti, reprezentata de Andreas von Mettenheim a precizat ca Guvernul german este atent la evolutiile de pe scena politica din Romania. Ambasada atrage atentia ca partidele si institutiile politice trebuie sa actioneze democratic indiferent de contextul politic tumultos.

"Guvernul Federal observa cu atentie recentele evolutii din politica interna a Romaniei si se asteapta ca partidele si institutiile politice din Romania sa actioneze, bazandu-se pe principii democratice si ale statului de drept, chiar si in contextul acestei situatii tumultuoase. Acest fapt vizeaza, indeosebi, si respectarea independentei Curtii Constitutionale a Romaniei. Europa este o comunitate de valori care trebuie sa functioneze in litera legii, dar si in spirit democratic. Guvernul Federal nu ia pozitie referitor la afirmatii ale unor europarlamentari germani, independenti", a transmis Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Comisia Europeana avertizeaza ca raportul MCV in domeniul Justitiei va fi influentat de evolutiile de la Bucuresti

- Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat, joi, ca Raportul CE privitor la MCV in domeniul Justitiei, care va fi publicat in a doua jumatate a lunii iulie, va include referiri la evolutiile politice recente care au legatura cu statul de drept si independenta sistemului judiciar.

"Sigur, noi urmarim evenimentele politice recente din Romania cu mare atentie, desi evolutiile sunt foarte rapide. Noi ne-am exprimat ingrijorarea cu privire la unele actiuni care au legatura cu statul de drept si independenta sistemului judiciar. Statul de drept si independenta deciziilor judiciare sunt parte a MCV si ne vom asigura ca raportul va acoperi aceste probleme", a declarat Gray.

Totodata, intrebat daca in raport ar putea fi incluse si referiri la procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu, Gray a aratat ca nu poate sa comenteze aceasta ipoteza, insa in raportul MCV vor fi cuprinse elemente referitoare la independenta Curtii Constitutionale a Romaniei.

SUA avertizeaza asupra respectarii Constitutiei

- Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, declara, miercuri, ca suspendarea presedintelui Traian Basescu in sine nu va afecta imaginea Romaniei, insa vor fi consecinte serioase daca va fi facuta intr-un mod neconstitutional.

"Nu sunt un expert in privinta asta si nu tin partea niciuneia dintre parti, dar pot sa va spun in mod absolut ca daca suspendarea este facuta intr-un mod care pare manipulator sau prin incalcarea Constitutiei, prin ocolisuri pentru ca oamenii devin frustrati de procesul constitutional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este vazuta in intreaga lume aplicarea legii in Romania", a afirmat ambasadorul Gitenstein.

El a subliniat ca imaginea Romaniei in ochii nu numai ai SUA, dar si ai pietelor financiare care sunt foarte importante in prezent, depinde nu numai de modul cum se va ajunge la suspendare, dar si de ce se va intampla in timpul perioadei de suspendare a presedintelui.

#reactii Europa criza politica, #reactii Europa suspendare Basescu, #reactii Franta suspendare Basescu, #reactii Berlin suspendare Basescu , #UE