Europa: Riscul de default, de noua ori mai mare decat in SUA

Luni, 27 Februarie 2012, ora 21:50
1194 citiri
Europa: Riscul de default, de noua ori mai mare decat in SUA

Planul de salvare a Greciei nu a reusit sa readuca increderea pe pietele financiare, unde traderii platesc de noua ori mai mult pentru asigurarea fata de default a obligatiunilor guvernamentale europene, comparativ cu titlurile Trezoreriei americane.

Actiunile europene se indreapta spre cel mai bun inceput de an dupa cel din 1998, dar costul contractelor CDS, de asigurare a datoriilor, a atins un nivel record, de peste doua ori mai mare decat cel din iulie anul trecut, potrivit datelor CMA.

Grecia a incheiat un nou acord de sustinere financiara, de 130 de miliarde de euro, in schimbul reducerii datoriei publice de la 160% din PIB la 120,5% din PIB pana in 2020.

Probabilitatea de default sau de destramare a zonei euro s-a redus, dar investitorii nu mai recompenseaza guvernele europene pentru reducerea cheltuielilor in vederea limitarii datoriilor, cu pretul contractiei economice.

Randamentul titlurilor americane de Trezorerie se mentine in schimb la minime record, iar cresterea economiei SUA se accelereaza, presedintele Barack Obama folosind o strategie diferita, in care datoria publica s-a dublat la 10.000 de miliarde de dolari, pentru sustinerea redresarii.

"Pietele de obligatiuni nu cred in aceeasi poveste ca pietele de actiuni. Statele sunt impovarate de datorii uriase si se confrunta cu incetinirea cresterii sau cu recesiune", a declarat Robin Marshall, director la compania Smith & Williamson Investment Management in Londra.

Indicele Markit al contractelor CDS pentru obligatiunile din Europa de vest, care include 15 state, din Finlanda pana in Italia, a crescut cu 0,65 % in februarie, la 345,5 puncte, iar fata de iulie cu 33%, ceea ce indica cresterea perceptiei de risc.

Costul asigurarii datoriilor Statelor Unite a scazut in aceeasi perioada cu peste 40%.

Raportul dintre indicii celor doua regiuni a atins nivelul record de 9,81 la 1 pe 23 februarie, comparativ cu 4 la 1 in urma cu sapte luni si 1,6 la 1 in 2009.

#risc default Europa, #risc default SUA, #criza europa, #raport risc default Europa , #UE