Europa se pregateste de "uniunea fiscala". Procesul ar putea incepe in acest an

Luni, 04 Iunie 2012, ora 10:58
2257 citiri
Europa se pregateste de "uniunea fiscala". Procesul ar putea incepe in acest an

Cand fostul presedinte al Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a vorbit, cu un an in urma, despre crearea unui minister de finante european cu putere asupra bugetelor nationale, ideea parea fantezista, un vis indepartat, care ar dura ani sau chiar zeci de ani pentru a se realiza, in cazul in care s-ar realiza vreodata.

Si iata-ne acum, in contextul unei crize a datoriilor din zona euro care ameninta sa destrame blocul, ca Germania isi impinge partenerii sai spre exact un astfel de salt urias catre integrarea fiscala, scrie Reuters.

Numind-o "fiscalitate compacta" a disciplinei bugetare, cancelarul german Angela Merkel face presiuni pentru adoptarea unor masuri ambitioase, ce includ crearea unei autoritati centrale care sa gestioneze finantele zonei euro si atribuirea de noi puteri unor institutii precum Comisia Europeana, Parlamentul European si Curtea Europeana de Justitie.

Dupa care se incadreaza scurt cu ea "compact fiscala", privind disciplina bugetara, cancelarul german Angela Merkel face presiuni pentru masuri mult mai ambitioase, inclusiv o autoritate centrala pentru gestionarea finantelor din zona euro, si de marile puteri noi pentru Comisia Europeana, Parlamentul European si Curtea Europeana de Justitie.

Germania pune piciorul in prag

De asemenea, ea cauta solutii pentru o abordare coordonata la nivel europena in ceea ce priveste resuscitarea pietei fortei de munca, a sistemelor sociale si a politicilor fiscale, potrivit unor oficiali germani.

Si pana cand statele membre nu vor fi de acord cu aceste masuri ce implica o pierdere a suveranitatii fara precedent, oficialii spun Berlinul va refuza sa ia in considerare orice alte initiative, cum ar fi obligatiunile comune din zona euro sau "sindicatul bancar" care sa garanteze depozitele transfrontaliere.

Scopul este ca liderii UE sa fie de acord sa accepte ideea unei "uniuni fiscale", in cadrul summitului UE din perioada 28-29 iunie, cand oficiali de top ai Europei, inclusiv presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vor prezenta un set de propuneri initiale.

Integrarea fiscala ar putea incepe in acest an

Daca planul Germaniei va functiona, tarile europene ar incepe concretizarea unei astfel de idei in cea de-a doua parte a anului 2012, prin realizarea unui calendar al revizuirii tratatelor UE, un pas pe care Berlinul il vede vital pentru o integrare mai profunda.

Dar intrebarea fundamentala la care trebuie gasit raspuns, inainte de a face orice fel de pas, este una relativ simpla: "Partenerii nostri isi doresc cu adevarat o Europa mai unita sau doresc doar banii Germaniei?", a subliniat un oficial al guvernului de la Berlin.

Daca tarile europene vor merge totusi in aceasta directie, masurile ar reprezenta cel mai important salt al Uniunii Europene, dupa renuntarea la monedele nationale si dupa cedarea controlului asupra politicii monetare, acum 13 ani in urma. Cu toate acestea, obstacolele sunt descurajatoare:

"Lumea nu se apropie de sfarsit, mai degraba, se simte ca si cum suntem in pragul unei alte miscari importante de integrare europeana", a declarat Erik Neilsen, economist-sef la Unicredit. "Dar de ce vin oare aceste initiative doar atunci cand suntem pe marginea prapastiei, riscul de accident fiind mult mai mare in astfel de circumstante?"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Europa uniune fiscala, #uniune fiscala, #merkel uniune fiscala , #UE