Europa sta pe un butoi de pulbere: Cand va cadea zona euro

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 12:01
3342 citiri
Europa sta pe un butoi de pulbere: Cand va cadea zona euro

Grupul tarilor PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania), principalii responsabili pentru criza datoriilor suverane din zona euro, reprezinta o amenintare crescanda la stabilitatea economica a Uniunii Europene, iar analistii recomanda chiar ca aceste tari sa paraseasca zona euro inainte de a fi prea tarziu.

Dupa ce Grecia abia a obtinut cel de-al doilea ajutor financiar in valoare de 130 miliarde euro si dupa ce Banca Centrala Europeana a injectat in piata financiara doua transe a cate 500 miliarde de euro, pietele financiare pareau ca s-au linistit.

Tarile din grupul PIIGS, pe marginea prapastiei

Rezultatele proaste pe care le-a obtinut Spania in urma emisiunii de obligatiuni din aceasta saptamana demonstreaza ca zona euro inca fierbe in adancuri. Desi aceasta emisiune de obligatiuni a reprezentat primul verdict pentru bugetul Spaniei, nu este favorabil. Cererea a fost slaba, pretul a scazut, iar randamentul pentru titlurile cu maturitate de 10 ani a atins 5,7%, cel mai ridicat nivel din acest an, potrivit unei analize Bloomberg.

Portugalia, de asemenea, se confrunta cu probleme. Respectarea tintei deficitului bugetar, impusa in acordul cu FMI, afecteaza grav economia tarii, potrivit unui raport FMI, publicat de Reuters. Tinta de deficit a Portugaliei este de 4,5% din PIB, insa respectarea ei s-ar putea sa nu reprezinte cea mai buna solutie, avand in vedere derapajul economic pe care il inregistreaza tara.

Nici Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", potrivit premierului Mario Monti, in ciuda masurilor de insanatosire care au fost luate deja. Italia a intrat in recesiune, dupa ce in ultimul trimestru al anului 2011 a inregistrat o contractare de 0,7% a Produsului Intern Brut.

Irlanda a intrat din nou in recesiune, economia contractandu-se cu 0,2% in T4 din 2011 si cu 1,1% in T3, potrivit bbc.com, in ciuda eforturilor de reformare pe care le face si pe care, de altfel, Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, le lauda.

In ceea ce priveste Grecia, dupa obtinerea celui de-al doilea ajutor financiar din partea Troicai si dupa ce a reusit sa restructureze cu succes o parte din datoria privata a statului, tensiunile par sa se fi aplanat. Cu toate acestea, Nouriel Roubini avertizeaza ca Atena va mai avea nevoie de inca o transa de imprumut. Evitarea intrarii in incapacitate de plata a Greciei, a reprezentat o provocare mare pentru liderii europeni, iar pericolul inca nu a trecut, in conditiile in care Grecia este o tara cu o economie mica.

In schimb, economia Spaniei, ocupa locul patru in Uniunea Europeana, iar tarile din grupul PIIGS se afla pe un butoi de pulbere.

Vor parasi tarile din grupul PIIGS zona euro?

Pentru a preveni o catastrofa economica, celebru analist economic, Nouriel Roubini, considera ca tarile din grupul PIIGS ar trebui sa paraseasca cat mai repede zona euro, inainte ca situatia economica sa se agraveze mai mult. Si analistul financiar, Dragos Cabat, sustine ipoteza lui Roubini si considera ca in momentul in care una dintre aceste tari va parasi zona euro, eveniment iminent, care s-ar putea produce chiar in 2013, se va crea o reactie in lant, in care vor fi antrenate si celelalte tari.

"Grecia e prima, dupa care Spania si Italia. Sunt mari si ar aduce probleme reale. Acestea vor pleca primele pentru ca pe ele e presiunea cea mai mare din partea investitorilor in a-si restructura creditele. Portugalia nu e de interes, nici Irlanda, in schimb Spania e foarte greu sa se redreseze, iar Italia e mare si are probleme uriase", a declarat analistul financiar, pentru Business 24.

Cu toate acestea, Cabat spune ca, indiferent de momentul ales, un astfel de pas va conduce la o "criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate toate creditele in monedele nationale". In plus, criza de incredere ar produce o scadere drastica a nivelului de trai al populatiei in tarile respective.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tarile PIIGS zona euro, #PIIGS ameninta Europa, #PIIGS iesire zona euro , #UE