Europarlamentarii, divizati in privinta exploatarii gazelor de sist in UE

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 12:01
1150 citiri
Europarlamentarii, divizati in privinta exploatarii gazelor de sist in UE

Europarlamentarii sunt divizati in privinta explorarii si exploatarii gazelor de sist in UE, arata doua proiecte de rapoarte, redactate de comisiile pentru energie si pentru mediu.

"Productia interna de gaze de sist va contribui la securitatea furnizarii, tinand cont de dependenta statelor membre de importurile de gaze naturale din tari terte", se arata in proiectul de raport al Comisiei PE pentru energie, obtinut de Dow Jones.

Documentul subliniaza ca dezvoltarea acestui sector in UE va contribui si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Insa, membrii Comisiei pentru mediu au cerut monitorizarea atenta a oricarei activitati de explorare privind gazele de sist si au insistat asupra necesitatii introducerii unor legi adecvat in domeniu.

Comisia "le cere autoritatilor nationale sa revizuiasca reglementarile existente privind constructia de puturi pentru combustibilii fosili conventionali si sa actualizeze prevederile pentru a acoperi extractia de combustibili fosili neconventionali".

In urma unor proteste ample din 17 ianuarie, guvernul bulgar a revocat un permis de explorare pentru gazele de sist acordat companiei americane Chevron, invocand dovezi insuficiente privind siguranta pentru mediu a fractionarii hidraulice.

Exploararea si extractia gazului de sist implica introducerea in sol a unor mari cantitati de substante chimice dizolvate, printr-o metoda care se numeste fractionare hidraulica, avand drept scop eliberarea gazului inmagazinat in sisturi.

Miercuri, Parlamentul bulgar a infiintat o comisie ad-hoc care sa studieze, analizeze si sa discute "bunele practici si solutiile legislative" privind reglementarea explorarii si extractiei resurselor minerale s.i energetice. Comisia urmeaza sa se ocupe si de dosarul gazelor de sist.

Chevron a concesionat trei permitre si in Dobrogea, in 2010, unde vrea sa caute si sa extraga gaze de sist

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europarlamentari opinie gaze sist, #gaze sist Romania, #gase sist exploatare , #UE