Europenii au ajuns sa se teama cel mai mult de Statul Islamic - sondaj

Marti, 14 Iunie 2016, ora 17:11
2044 citiri
Europenii au ajuns sa se teama cel mai mult de Statul Islamic - sondaj
Foto: Council on Foreign Relations

Pericolul schimbarilor climatice, instabilitatea economica din UE si criza refugiatilor palesc in fata temerii pe care europenii o manifesta fata de militantii Statului Islamic, arata cel mai recent sondaj efectuat de Pew Research Center.

Respondenti din 9 state europene din 10 au mentionat gruparea terorista ISIL ca cel mai mare pericol care planeaza asupra Europei, spaniolii si francezii ajungand chiar la procente record de 93, respectiv 91 la suta, informeaza IB Times.

Grecii, singurii cu ochii la criza

Sondajul a fost efectuat in luna aprilie, la putin timp dupa ce in atentatele de la Bruxelles au murit 32 de persoane.

Ca o ironie a sortii, sondajul a fost dat publicitatii in ziua urmatoare masacrului din Orlando, Florida, unde un adept al gruparii teroriste a ucis 49 de persoane intr-un club de noapte.

Singurul stat unde amenintarea teroristilor aproape ca nu are importanta pentru localnici pare sa fie Grecia, 95% dintre eleni aratandu-se preocupati mai degraba de criza financiara care a ingenuncheat tara si de instabilitatea economica la nivel global.

Refugiatii, spaime diferite

In privinta refugiatilor insa, parerile europenilor sunt impartite. 73% dintre polonezii intervievati de echipele Pew Research Center se declara speriati de sosirea unui numar mare de refugiati in tara lor.

La polul opus, germanii si suedezii sunt alarmati doar in proportie de 31, respectiv 24 la suta de sosirea acestora, in ciuda faptului ca cele doua tari detin recordul in Europa la numarul de refugiati adoptati, raportat la numarul de locuitori.

In medie, doar o treime dintre respondenti au aratat ingrijorare fata de tensiunile existente intre Occident si Rusia sau de pretentiile Chinei de a deveni o putere militara globala.

Polonia se remarca iarasi ca una dintre tarile care resimte din plin teama de o agresiune a Rusiei in estul Europei, 71% din populatie fiind alarmata de aceasta posibilitate, un procent dublu fata de cel intalnit in randul localnicilor din Italia, Franta, Germania sau Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenintari securitate UE, #sondaj Pew Research Center, #atentate Statul Islamic, #criza refugiati Europa , #UE