Europenii se pun de acord cu privire la politicile agricole pentru 2014 - 2020

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 10:07
1804 citiri
Europenii se pun de acord cu privire la politicile agricole pentru 2014 - 2020

Parlamentul European (PE), Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene (UE) si Comisia Europeana (CE) au reusit sa ajunga marti noaptea la un acord in vederea finalizarii reformei Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada dupa 2013, relateaza AFP.

Cele trei institutii ajunsesera in luna iunie la un acord politic, insa pana la finalizarea reformei, cu deschideri spre o PAC mai "verde" si mai durabila, ramaneau de definit cateva puncte, printre care descresterea subventiilor acordate celor mai mari exploatatii.

Era necesar un compromis final inainte de votul, programat pe 30 septembrie, al comisiei pentru agricultura din Parlamentul European. Eurodeputatii, care au obtinut cateva concesii in plus pentru o repartizare mai echitabila a sprijinului, amenintau, in caz contrar, cu un blocaj care ar fi putut intarzia acordarea unei parti din subventii agricultorilor.

Acordul la care s-a ajuns marti confirma liniile generale ale noii PAC, convenite in luna iunie. El permite adoptarea oficiala a reformei de catre UE pana la sfarsitul anului, conform calendarului stabilit in iunie.

Repartizarea anvelopei PAC, ce absoarbe circa 38% din bugetul european, "va asigura ca niciun stat sa nu primeasca mai putin de 75% din media comunitara pana in 2019", se arata intr-un comunicat al Comisiei. "In cadrul unui stat membru sau al unei regiuni, se vor reduce diferentele nivelurilor de sustinere de la o exploatatie la alta: sustinerea financiara pe hectar nu va putea fi mai mica de 60% din media subventiilor alocate pana in 2019 in aceeasi zona administrativa sau agronomica".

"Va fi incurajata puternic implicarea tinerilor, urmand sa le fie alocata o subventie suplimentara de 25% in primii cinci ani", mai afirma comunicatul. In plus, statele membre vor putea acorda subventii mai mari zonelor defavorizate.

In ceea ce priveste ecologizarea, "vor fi investite peste 100 miliarde de euro intre 2014 si 2010 pentru a ajuta agricultura sa faca fata problemelor legate de sol, apa, biodiversitate si schimbarile climatice".

Astfel, 30% din platile directe vor viza aplicarea de catre agricultori a trei practici agricole benefice pentru mediu: "diversificarea culturilor, mentinerea unor pasuni permanente si conservarea" zonelor de interes ecologic incepand din 2018 sau masuri de mediu "considerate cel putin echivalente".

Cel putin 30% din fondurile de dezvoltare rurala "vor fi alocate unor masuri agricole de mediu, sustinerii agriculturii biologice sau a proiectelor legate de investitii si a masurilor inovative benefice pentru mediu".

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, arata ca "aceste decizii constituie un raspuns puternic al UE pentru a face fata problemelor care vizeaza securitatea alimentara, schimbarile climatice, dezvoltarea si locurile de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politica agricola comuna, #reforma pac, #agricultura Uniunea Europeana, #fonduri europene agricultura , #UE