Produsul intern brut al UE va "dospi" dupa trecerea la standardul ESA 2010

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 08:15
1317 citiri
Produsul intern brut al UE va "dospi" dupa trecerea la standardul ESA 2010

Oficiul european de statistica (Eurostat) va revizui, in sus, cu pana la 2,4 puncte procentuale, cifrele privind Produsul Intern Brut anual al Uniunii Europene, in luna septembrie a acestui an cand va trece la noul standard European System of Accounts 2010, a anuntat joi Comisia Europeana.

Eurostat precizeaza ca modificarea va afecta toate cifrele privind PIB-ul precum si viitoarele serii de date.

Inlocuirea vechiului sistem ESA 1995 cu noul European System of Accounts 2010 face parte dintr-o miscare globala la un nou sistem de contabilizare care a fost implementat deja in SUA inca din luna august a anului trecut.

"Impactul mediu ponderat al acestor modificari metodologice asupra PIB-ului este o crestere de 2,4%, dintre care 1,9% (aproximativ 80 la suta din impactul total) se datoreaza valorificarii cercetarii si dezvoltarii', a precizat Comisia Europeana intr-un comunicat. 'Restul impactului metodologic se datoreaza unor diferite elemente, cel mai important fiind valorificarea cheltuielilor militare care reprezinta 0,1 puncte procentuale", se mai arata in comunicat.

Principala modificare introdusa de ESA 2010 este ca sumele pentru cercetare si dezvoltare vor fi considerate investitii si nu cheltuieli curente. De asemenea, cheltuielile pentru echipamentele militare vor fi considerate drept investitii.

Potrivit executivului comunitar, ca urmare a acestei modificari datele privind cresterea PIB-ului Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Poloniei si Romaniei vor cu mai mari cu zero pana la un punct procentual. Cea mai mare revizuire este asteptata in cazul Finlandei si Suediei, al caror PIB ar putea fi revizuit cu patru pana la cinci procente din PIB.

"Estimarea privind cresterea de 2,4% a PIB-ului este una provizorie care, mai mult sau mai putin, va afecta toti anii", a declarat Louise Corselli-Nordblad de la biroul de presa al Eurostat. "De precizat ca aceasta estimare de 2,4% nu se refera la zona euro ci la media ponderata a statelor membre disponibile", a adaugat Louise Corselli-Nordblad.

La randul sau, Comisia Europeana subliniaza ca impactul modificarii este unul diferit in randul statelor membre in primul rand din cauza variatiilor care exista intre state membre cand este vorba de cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare.

#PIB Eurostat, #standard ESA 2010, #pib zona euro , #UE