Eurosur devine operational de luni. Big Brother la frontierele UE

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 12:30
1196 citiri
Eurosur devine operational de luni. Big Brother la frontierele UE
Sursa foto: zeit.de

Sistemul european de supraveghere a frontierelor (Eurosur) devine operational de luni, urmand sa asigure statelor membre UE instrumente mai bune pentru prevenirea infractiunilor transfrontaliere precum traficul de persoane si cel de droguri, dar si pentru prevenirea unor tragedii in Marea Mediterana.

"As dori sa salut lansarea Eurosur. El reprezinta un raspuns cu adevarat european pentru a salva vietile migrantilor care calatoresc pe nave supraaglomerate si nesigure, pentru a evita alte tragedii in Marea Mediterana si, de asemenea, pentru a opri ambarcatiunile rapide care transporta droguri. Toate aceste initiative depind intr-o mare masura de schimbul de informatii in timp util si de eforturile coordonate dintre agentiile nationale si europene. Eurosur ofera acest cadru, cu respectarea deplina a obligatiilor internationale", a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, citata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Eurosur este instituit treptat, incepand de astazi

Eurosur este instituit treptat, incepand din 2 decembrie 2013, cu cele 18 state membre ale UE de la frontierele externe meridionale si orientale, inclusiv Romania, si cu Norvegia, tara asociata spatiului Schengen. Celelalte 11 state membre ale UE si celelalte tari asociate spatiului Schengen vor participa la Eurosur incepand cu 1 decembrie 2014. In anii urmatori vor continua insa sa fie actualizate diferite componente ale Eurosur, noteaza executivul comunitar.

Structura de baza a Eurosur este reprezentata de "centrele nationale de coordonare", prin intermediul carora sunt obligate sa coopereze si sa isi coordoneze activitatile toate autoritatile nationale care au responsabilitati in ceea ce priveste supravegherea frontierelor, precum politia de frontiera, politia, paza de coasta, marina militara. Aceste autoritati nationale fac schimb de informatii privind incidentele care se produc la frontierele externe terestre si maritime, privind situatia si pozitia patrulelor, precum si de rapoarte analitice si de informare, prin intermediul "tablourilor situationale nationale".

Datorita acestui schimb de informatii, statul membru in cauza poate sa reactioneze mult mai rapid in cazul oricaror incidente legate de migratia ilegala si de infractionalitatea transfrontaliera sau care prezinta un risc pentru viata migrantilor, se mentioneaza in comunicatul CE.

Agentia pentru gestionarea cooperarii operationale la frontierele externe ale UE - Frontex - joaca un rol important in centralizarea si analizarea informatiilor din "tabloul situational european" culese de statele membre, identificand astfel eventualele schimbari ale rutelor sau noi metode folosite de retelele infractionale. Acest tablou situational european contine, de asemenea, informatiile colectate in cursul operatiunilor comune ale Frontex. In plus, Frontex sprijina statele membre in detectarea navelor mici, cooperand indeaproape cu alte agentii ale UE, cum ar fi Agentia Europeana pentru Siguranta Maritima si Centrul Satelitar al UE.

Statele vor putea actiona rapid

Eurosur ar urma sa permita statelor membre sa reactioneze mai rapid nu numai in cazul unor incidente izolate, ci si in cazul unor situatii critice care au loc la frontierele externe. In acest scop, frontierele externe terestre si maritime au fost impartite in "sectiuni frontaliere", fiecareia dintre acestea fiindu-i atribuit un "nivel de impact" scazut, mediu sau ridicat, similar cu un semafor. Aceasta abordare permite identificarea punctelor critice la frontierele externe, determinand o reactie standardizata la nivel national si, daca va fi nevoie, la nivel european.

O atentie speciala este acordata asigurarii respectarii drepturilor fundamentale si a obligatiilor care decurg din dreptul international, regulamentul privind Eurosur stipuland in mod clar ca statele membre si Frontex trebuie sa respecte pe deplin principiile nereturnarii si demnitatii umane in cazul persoanelor care au nevoie de protectie internationala. In acelasi timp, pentru ca schimbul de informatii in cadrul Eurosur este limitat la informatiile operationale, cum ar fi localizarea incidentelor si a patrulelor, posibilitatea de a face schimb de date cu caracter personal este foarte limitata.

#supraveghere frontiera, #Eurosur Frontiere, #comisar afaceri interne, #prevenire infractiuni , #UE