Expert german: Securitatea energetica a UE, prinsa in menghina relatiilor dintre Rusia si SUA

Vineri, 22 August 2014, ora 11:05
1675 citiri
Expert german: Securitatea energetica a UE, prinsa in menghina relatiilor dintre Rusia si SUA

Securitatea energetica a Uniunii Europene depinde de relatiile ruso-americane, a declarat joi expertul german Behrooz Abdolvand, in cadrul unui duplex Moscova-Berlin, organizat de agentia Rossia Segodnia, informeaza Ria Novosti.

'SUA ar trebui sa coopereze cu Rusia si sa caute un compromis pentru ca UE are de suferit', a afirmat Abdolvand, directorul unui centru de cercetare a regiunii caspice de pe langa Universitatea Libera din Berlin, potrivit Agerpres

In opinia sa, Rusia si Europa trebuie sa continue sa coopereze in ciuda sanctiunilor.

Europa are nevoie, in special, de gazoductul rusesc South Stream, pe care grupul rus Gazprom intentioneaza sa-l construiasca pe sub Marea Neagra pentru a lega Rusia de Europa Centrala si de Sud.

'Din pacate, actualul conflict pune in pericol constructia South Stream, dar Europa are nevoie de acest proiect', a spus expertul german, estimand ca Azerbaidjan 'nu va fi in masura sa inlocuiasca decat o parte din gazele' livrate Europei de catre Rusia.

'Ca o completare - dar nu mai mult!', a mai spus el.

Relatiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat pe fondul crizei din Ucraina. UE si Statele Unite au adoptat, la 1 august, noi sanctiuni economice impotriva Moscovei. La 7 august, ca raspuns la sanctiunile occidentale, Rusia a publicat o lista cu produse alimentare interzise importului din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.

La decizia Comisiei Europene, societatea South Stream Bulgaria a suspendat marti semnarea contractelor cu privire la constructia gazoductului South Stream in Bulgaria.

Potrivit Ria Novosti, Comisia Europeana incearca sa blocheze proiectul care, in opinia sa, nu corespunde normelor celui de-al treilea pachet energetic. Acesta interzice producatorilor de gaze sa detina conducte majore in Uniunea Europeana.

Cu o capacitate de 63 miliarde de metri cubi de gaze, proiectul South Stream este chemat sa reduca dependenta furnizorilor si consumatorilor fata de tarile de tranzit, in acest caz de Ucraina. Conducta, care va avea patru linii cu o capacitate de 15,57 miliarde de metri cubi de gaze fiecare, ar urma sa intre in serviciu la sfarsitul anului 2015 pentru a ajunge la capacitatea sa maxima in 2018. Constructia sa a inceput la 7 decembrie 2012 in regiunea Anapa (Caucazul rus). Pentru a realiza partea terestra a conductei, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Austria, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Grecia, Serbia si Slovenia, mai indica agentia rusa de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#securitate energetica UE, #Behrooz Abdolvand expert german , #UE