Experti europeni: Bancile trebuie sa separe retailul de investitii, pentru reducerea riscului

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:34
1304 citiri
Experti europeni: Bancile trebuie sa separe retailul de investitii, pentru reducerea riscului

Bancile trebuie sa isi separe sectorul de retail, prin care preiau depozitele populatiei, de cel de investitii, care presupune riscuri ridicate. Scopul este protejarea economiilor populatiei de posibilele pierderi ale segmentului de investitii.

Aceasta concluzie apartine unui grup de experti, format la initiativa Comisiei Europene pentru a analiza structura bancilor din Europa. Grupul este condus de Guvernatorul Finlandei, Erkki Liikanen, relateaza Reuters.

Expertii atrag atentia si asupra riscurilor creditelor ipotecare si subliniaza ca acestea ar trebui sa aiba la baza rezerve de capital mai mari.

Barclays, Deutche Bank si BNP Paribas sunt principalele banci europene care ar fi vizate de o astfel de masura.

Grupul condus de Liikanen a propus si instituirea unui mecanism prin intermediul caruia detinatorii de obligatiuni emise de banci ar urma sa preia si datorii, in cazul in care acestea dau faliment sau recurg la un plan de salvare. Bancherii ar trebui sa accepte astfel de obligatiuni ca parte a pachetelor de beneficii.

Desi acest raport va reaprinde dezbaterile din Europa privind reforma structurilor bancare, este improbabil ca factorii decidenti sa ia masuri in acest sens. Atentia lor este concentrata in aceasta perioada pe realizarea uniunii bancare si instituirea noului mecanism de supraveghere al bancilor.

Mai probabil, institutiile europene vor prefera sa ceara sporirea rezervelor de capital pentru afacerile riscante sau sa monitorizeze bancile prin intermediul BCE.

Si Statele Unite urmaresc reforme structurale ale sistemului bancar prin introducerea unor limite la tranzactionare, astfel incat bancile sa incheie tranzactii financiare in folos propriu, dar si pe propriul lor risc.

Marea Britanie s-a confruntat deja cu aceasta problema in momentul in care RBS s-a grabit sa-si extinda divizia de investitii, avand ca rezultat accesarea celui mai mare plan de salvare pentru o companie europeana.

Criza datoriilor suverane: conflicte pe toate liniile

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci retail investitii, #reducere riscuri banci , #UE