Fermierii din Europa Centrala si de Est amendeaza noile politici ale CE

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 13:53
1353 citiri
Fermierii din Europa Centrala si de Est amendeaza noile politici ale CE

Fermierii din Europa Centrala si de Est amendeaza ferm noile politici ale Comisiei Europene in domeniul agricol, considerand ca sistemul propus adauga costuri suplimentare si sarcini administrative asupra agricultorilor, se arata intr-o declaratie comuna a reprezentantilor producatorilor agricoli.

Reprezentantii producatorilor agricoli din Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Croatia si din tarile baltice, respectiv Lituania, Letonia, Estonia, s-au intalnit, in perioada 28-29 noiembrie, la Budapesta, pentru a identifica strategiile de sensibilizare a Comisiei Europene privind includerea in PAC 2014-2020 a tratamentelor adecvate, a reducerii decalajelor actuale ce defavorizeaza net noile state membre.

Romania a fost reprezentata de Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania - FNPAR, prin presedinte Viorel Matei.

Fermierii sunt dezamagiti de propunerile Comisiei Europene

"Ultimii cinci ani din regulamentual actualei PAC s-au dovedit a fi o dezamagire pentru majoritatea tarilor noastre. Marimea si puterea agriculturii noastre, in cele mai multe cazuri, au pierdut teren in loc sa continue sa se dezvolte, iar veniturile fermierilor nostri au scazut in loc sa se stabilizeze", se arata in declaratia comuna a fermierilor.

In plus, acestia au adaugat ca sunt dezamagiti de actuala propunere a Comisiei, pentru ca nu cuprinde nicio schimbare majora de directie, fata de sistemul actual, aduagand in schimb costuri suplimentare si diverse alte sarcini administrative asupra agricultorilor.

In opinia fermierilor, propunerea complica sistemul actual si nu este insotita de o alocare echitabila a resurselor.

Fermierii: Plafonarea este strict respinsa

Dand exemplu platile directe, reprezentantii agricultorilor sustin ca propunerea are in vedere mentinerea divizarii profunde intre statele membre la nivelul platilor directe, contrar promisiunilor oficiale privind renuntarea la discriminare pana la finele perioadei bugetare curente. Acestia considera ca noul sistem ar trebui sa nu mai includa perioade suplimentare de tranzitie.

Fermierii atrag atentia ca propunerea CE introduce noi forme de birocratie pentru agricultori si pentru guvernele nationale.

Propunerile privind ecologizarea agriculturii, privind plafonarea si definitia sa cu privire la agricultorii activi vor face toate sistemele sa fie mai putin transparente pentru public si mult impovaratoare pentru agricultori si guverne, sustin fermierii.

In plus, introducerea unui sistem complicat de plafonare a platilor directe ar putea actiona ca un factor de descurajare pentru modernizarea structurilor agricole si ar penaliza agricultorii care au depus deja eforturi pentru a realiza economii la scara, fiind si o discriminare fata de fermele care folosesc contractul de munca.

Fermierii cer sprijinirea rentabilitatii micilor fermieri

Totodata, fermierii propun masuri de sprijinire a rentabilitatii micilor fermieri care sa insoteasca introducerea de catre CE a unei scheme pentru micii agricultori.

In acelasi timp, fermierii considera ca este nevoie de o flexibilitate mai mare in folosirea platilor limitate cuplate, pana la 10% din pachetul national, astfel incat statele membre sa aiba libertatea de identifica sectoarele pentru care pot beneficia.

"Facem apel ca interventia asupra preturilor de referinta sa fie depllin actualizata si adaptata la conditiile de piata. Facem apel ca pentru cota de lapte, de zahar si drepturile de plantare pentru sectorul vitivinicol sa fie mentinute pana in 2020.

Suntem impotriva ca schemele de ajutor pentru lapte praf pentru hrana animalelor sa fie retrase. (...) Ni se pare esential ca platile pentru zonele defavorizate sa fie primite pe viitor doar de agricultorii activi. De asemenea, propunerea ca pragul de elibigilitate a schemelor pentru zonele defavortizate sa fie redusa pana la 50%, nu 60% cum a fost propus de Comisie", propun fermierii.

#fermieri UE, #politici europene fermieri , #UE