Financial Times: Democratia este in pericol in sud-estul Europei

Luni, 20 August 2012, ora 09:24
1414 citiri
Financial Times: Democratia este in pericol in sud-estul Europei

In sud-estul Europei s-au observat o serie de atacuri la adresa democratiei, potrivit cotidianului britanic Financial Times, care ofera si exemple in acest sens: in Romania se fac incercari de a limita competentele Curtii Constitutionale, in Ungaria guvernul inaspreste controlul asupra mass-media, instantelor si activitatilor culturale, iar in Serbia un nou guvern isi marcheza autoritatea asupra bancii centrale odata independente.

Fiecare dintre aceste evolutii pe cont propriu este un motiv de ingrijorare. Luate impreuna, ele sugereaza ca un virus ce ataca progresul democratic se raspandeste pe flancul sud-estic al UE, sustin jurnalistii de la Financial Times.

Daca o democratie este definita doar ca o stare in care guvernele pot fi indepartate fara violenta, atunci ar fi putine de criticat, releva FT. Alegerile din state membre ale UE foste comuniste si din cele care spera sa adere sunt in general libere si corecte. Dar democratia inseamna mai mult decat urna de vot. Este vorba de institutii independente care sa garanteze posibilitatea de tragere la raspundere a unui guvern in fata cetatenilor sai.

In Romania si Ungaria, care sunt deja membre ale UE, precum si in Serbia, care aspira la calitatea de membru, acestea sunt compromise, este de parere editorialul FT.

Fiecare caz isi are propriile sale caracteristici unice. Luptele pentru putere post-sovietice sunt jucate in moduri diferite. Cultura democratica nu a prins inca radacini adanci.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a identificat o deteriorare ingrijoratoare in atitudinea fata de democratie si economia de piata in aceste tari, dupa anii de privatiuni. Acest lucru ar trebui sa fie o problema care sa suscite o preocupare urgenta in Europa. Riscul de contagiune este real, in contextul in care austeritatea in tari precum Grecia alimenteaza deja nemultumirea.

Bruxellesul trebuie sa faca mai mult pentru a evita inmultirea unor practici antidemocratice in aceste state. A incercat sa tina in frau cele mai rele excese in statele membre existente dar puterile sale sunt slabe.

Monitorizarea periodica a respectarii principiilor democratice ar putea fi introdusa pentru toate statele membre, legata de masuri graduale, cum ar fi retinerea subventiilor atunci cand le solicita. Toate tarile care adera la UE trebuie sa subscrie la criteriile de la Copenhaga. Acestea stipuleaza ca ele trebuie sa respecte guvernanta democratica si drepturile omului, sa adere la economia de piata si sa accepte obligatiile UE. Aceasta cerinta nu este suspendata in momentul aderarii.

#democratie Europa Sud Est, #atacuri democratie Europa Est, #democratie foste state comuniste , #UE