Financial Times: Vantul rece din "Europa dezvoltata" ameninta Europa Centrala si de Est

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:25
1527 citiri
Financial Times: Vantul rece din "Europa dezvoltata" ameninta Europa Centrala si de Est

Criza datoriilor de stat din zona euro a inceput deja sa afecteze prosperitatea si investitiile in tarile din Europa Centrala si de Est, atat prin scaderea exporturilor catre Europa "dezvoltata", cat si prin impactul masurilor de degrevare luate de bancile vest-europene, potrivit Financial Times.

Industria fondurilor de investitii din regiune, aflata inca in faza de dezvoltare, resimte din plin impactul crizei Vestului, interesul investitorilor straini fiind tot mai redus.

"Criza datoriilor de stat din zona euro are deja un impact sever asupra Europei Centrale. Indicatorii de baza ai OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - n.r.) pentru economiile din ECE (Europa Centrala si de Est) sunt pe un trend clar descendent, iar increderea consumatorilor si companiilor a scazut deja sub media pe termen lung", a aratat pentru Financial Times Christophe Wuyts, economist la KBC Global Services NV.

Circa 60% din exporturile Europei Centrale si de Est merg in zona euro

Aproximativ 60% din exporturile din regiune merg catre zona euro, iar jumatate din acest volum au ca destinatie Germania. Astfel, cresterea economica din Europa Centrala si de Est a incetinit in trimestrul al treilea, dupa un trimestru doi "sumbru", iar, potrivit lui Wuyts, "inicatorii arata ca ultimul trimestrul al anului 2011 nu va fi un punct de cotitura".

Pietele fondurilor de investitii din regiune se confrunta astfel cu un mediu nefavorabil, noteaza FT. Acolo unde volumele au crescut in ultima perioada, cresterea se datoreaza investitiilor atrase de pe piata locala, care reprezinta in unele state 50% din activele industriei, in timp ce investitiile in actiuni internationale sunt in scadere.

"Nu exista niciun orizont pe termen lung, nu este loc pentru performante negative", comenteaza Christa Bernbacher, director pentru ECE la Raiffeisen Capital Management.

Cu exceptia Rusiei si Bulgariei, majoritatea investitorilor din regiune au o atitudine conservatoare, a adaugat ea.

"Un investitor care cumpara un fond de capital timp de patru saptamani, apoi il va vinde. Managerii destepti de active introduc comisioane de iesire", a aratat Bernbacher.

Fondurile de investitii au si ele probleme

Chiar si piata rusa a fondurilor de investitii, care parea promitatoare inainte de criza datoriilor de stat, are acum probleme.

"S-a stins mult din interesul pentru investitii. Punctul de rupere va fi atunci cand randamentele depozitelor vor deveni atat de reduse incat investitorii vor fi fortati sa caute alternative. Am fost aproape de acest punct cu sase luni in urma, insa acum pare mai putin probabil", a aratat Jacob Grapengiesser, partener la East Capital.

Procesul de deleveraging (restrangerea operatiunilor in vederea consolidarii capitalului) efectuat de bancile vest-europene reprezinta de asemenea o problema, deoarece grupurile financiare din zona euro sunt principalii actionari ai companiilor de administrare a fondurilor de investitii din regiunea ECE, avertizeaza FT.

Masurile luate de bancile vest-europene presupun repatrierea profiturilor din regiune, proces care merge mana in mana cu scaderea investitiilor straine directe in tarile ECE.

Polonia are cele mai mari sanse sa nu fie afectata

Christa Bernbacher de la Raiffeisen considera ca ar putea urma o perioada de consolidare a sectorului companiilor de administrare a fondurilor de investitii.

Strategia anticriza a grupurilor financiare europene nu are un impact uniform in regiune, mai expuse fiind tarile care depind de finantarea de la bancile mama, precum Ucraina, Ungaria, Serbia, Romania si Slovenia, noteaza Mauro Ratto, director pentru piete emergente la Pioneer Investments.

Astfel, Ungaria sta cel mai rau, din cauza gradului de indatorare foarte ridicat, in timp ce Polonia are cele mai bune sanse sa treaca de criza relativ neafectata.

Intre timp, procesul de convergenta a regiunii catre integrarea economica cu zona euro - principalul catalizator al dezvoltarii in ECE si un important sustinator al cresterii industriei fondurilor de investitii - pare ca a incetinit, insa nu s-a stins de tot, scrie FT.

Trendul spre outsourcing ar putea fi consolidat

"Procesul de convergenta nu s-a oprit. Statele candidat din Balcani arata cel mai bine acest lucru. UE le trimite inca destul de multi bani. Iar trendul spre outsourcing ar putea fi de asemenea consolidat, deoarece salariile din industrie au devenit, in unele tari din Balcani, compatibile cu cele din China", spune Grapengiesser de la East Capital.

Totodata, criza datoriilor de stat a demonstrat ca "convergenta poate avea doua sensuri".

"Vedem asta in convergenta ratingurilor de tara intre pietele emergente si Europa de Vest", spune Simon Quijano-Evans, director de cercetare pentru Europa emergenta la ING Commercial Bank.

Datorita acestui trend, Ungaria si Polonia au un numar record de detinatori straini de obligatiuni, noteaza acesta.

#criza zona euro extindere, #criza euro Europa Centrala Est , #UE