Firmele din UE vor plati mai putin pentru inregistrarea unei marci comunitare

Marti, 31 Martie 2009, ora 16:25
1612 citiri
Firmele din UE vor plati mai putin pentru inregistrarea unei marci comunitare

Companiile din Uniunea Europeana (UE) vor plati de la 1 mai 1.050 euro pentru depunerea cererii si inregistrarea unei marci comunitare agentiei de resort din comunitate, fata de 1.750 euro in prezent, potrivit deciziei de marti a Comisiei Europene (CE) si a statelor membre ale UE.

In plus, cererile depuse pe internet catre Oficiul pentru Armonizare in cadrul Pietei Interne (OAPI) vor beneficia de un tarif si mai avantajos, de 900 euro, in loc de 1.600 euro cat se plateste in prezent.

Concret, diminuarea taxelor si simplificarea procedurilor constau, in principal, in reducerea la zero a taxelor de inregistrare pentru marcile comunitare.

Prin urmare, firmele vor plati doar o taxa de depunere a cererii si nu vor mai fi nevoite sa plateasca o taxa separata pentru inregistrare. Totodata, timpul de procesare a inregistrarii unei marci comunitare va deveni mult mai scurt.

De asemenea, taxa individuala pentru cererile de inregistrare si inregistrarea internationala desemnand Comunitatea Europeana in conformitate cu protocolul de la Madrid vor scadea de la 1.450 euro la 870 euro.

Masura, care va intra in vigoare la 1 mai 2009, va permite intreprinderilor de pe piata unica a UE sa economiseasca astfel aproximativ 60 milioane euro pe an.

"Reducerea substantiala a taxelor si simplificarea procedurilor le va permite sa-si protejeze mult mai usor si mai ieftin marcile la nivelul UE. De aceste schimbari vor beneficia in special intreprinderile mici si mijlocii pentru care costul si procedura obtinerii acestei protectii reprezinta adesea o mare povara", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy.

Din 1996 si pana in prezent, OAPI a inregistrat peste 500.000 de marci pentru sute de mii de intreprinderi din lumea intreaga.

#UE, #marca, #firme, #companii, #euro, #agentie , #UE