Firmele romanesti, codasele UE la capitolul activitati inovative

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 11:26
1717 citiri
Firmele romanesti, codasele UE la capitolul activitati inovative

O treime dintre firmele din Romania au avut, in perioada 2006-2008, activitati inovative, mult sub media la nivelul UE, potrivit unei anchete statistice care arata ca in cele 27 de state comunitare plus Norvegia si Croatia mai mult de jumatate dintre companii au realizat astfel de activitati, anunta Mediafax.

"Rezultatele anchetei statistice comunitare de inovare (Community Innovation Survey - CIS2008) au aratat ca, in perioada 2006-2008, mai mult de jumatate din numarul intreprinderilor din industrie si servicii, din cele 27 de state membre UE, din statele Asociatiei Economice a Liberului Schimb-AELS (Norvegia) si din state candidate la UE (Croatia) au intreprins activitati inovative (51,6%). 

In Romania, intreprinderile cu activitati inovative detin o pondere de 33,3%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Analiza contine un set de indicatori specifici referitori la activitatile inovative ale intreprinderilor si furnizeaza pentru prima data date despre inovatiile cu beneficii pentru mediul inconjurator. 

O treime (34,2%) din randul intreprinderilor inovative de la nivel UE a cooperat cu alte intreprinderi, furnizori, clienti, concurenti, universitati, institute de cercetare publice sau private, in perioada 2006-2008, pentru realizarea activitatilor inovative, iar restul (65,8%) au inovat folosind numai resurse proprii.

In Romania, ponderea intreprinderilor inovative care au cooperat pentru realizarea activitatilor inovative a fost de numai 13,8%.

Una din noua intreprinderi inovative europene a cooperat cu un partener european, in timp ce una din 22 de intreprinderi inovative romanesti a avut acelasi tip de cooperare.

Ponderea intreprinderilor inovative romanesti care au realizat produse noi pentru intreprindere a fost de (55,5%) la acest indicator, conform sursei citate.

Aproape jumatate din intreprinderile inovative din UE (49,2%) si peste jumatate din intreprinderile inovative romanesti (55,5%) au avut ca obiectiv principal pentru realizarea activitatilor inovative imbunatatirea calitatii bunurilor si serviciilor.

In perioada de referinta cele mai mari ponderi ale intreprinderilor care au desfasurat activitati inovative au fost inregistrate de Germania (79,9%), Luxemburg (64,7%), Belgia (58,1%) si Portugalia (57,8%) iar cele mai mici ponderi inovative au fost in Polonia (27,9%), Ungaria (28,9%), Lituania (30,3%) si Bulgaria (30,8%).

Campionii inovatorilor tehnologici, respectiv de produs si de proces, au fost Germania (63,8%), Portugalia (50,1%), Belgia (47,9%) si Estonia (47,9%). Cele mai mici ponderi au fost inregistrate de Romania (19,7%), Polonia (19,8%) si Letonia (20,1%). 

Cei mai multi inovatori non-tehnologici (de metode de organizare sau de marketing) au fost in Germania (69%), Luxemburg (54,6%), Cipru (48%), Republica Ceha (47%), iar cei mai putini in Letonia (14,9%), Bulgaria (18,4%), Polonia (20,1%), Ungaria (21,9%).

In Romania ponderea inovatorilor non-tehnologici a fost de 26,8%, sub media europeana, de 40,1%.

Unul dintre cei mai importanti indicatori pentru masurarea activitatilor inovative este cel referitor la noutatea inovatiilor respectiv, intreprinderile care au implementat sau dezvoltat produse noi pentru intreprindere sau noi pentru piata. 

Romania a inregistrat o pondere ridicata a intreprinderilor inovative cu produse noi pentru intreprindere (55,6%), in timp ce la indicatorul intreprinderi cu produse noi pentru piata s-a inregistrat o pondere de doar 24,8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#firme, #romanesti, #activitati , #UE