FMI estimeaza o recesiune mai puternica in acest an in zona euro

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 09:11
1193 citiri
FMI estimeaza o recesiune mai puternica in acest an in zona euro

Criza din zona euro risca inca sa se agraveze daca nu vor fi luate noi "masuri imediate" de catre liderii politici, a estimat luni Fondul Monetar International (FMI), care a revizuit in scadere previziunile sale de crestere pentru 2012 si 2013, informeaza AFP.

In noul sau raport privind perspectivele economice mondiale, FMI se asteapta la o recesiune mai puternica in acest an in zona euro, cu un declin in Produsul Intern Brut (PIB) de 0,4%, fata de 0,3% in previziunile sale anterioare publicate in iulie.

Reculul in crestere ar trebui sa fie de asemenea mult mai limitat decat se astepta: +0,2% anul viitor in loc de +0,7%.

In detaliu, Germania, prima economie europeana, urmeaza sa cunoasca o crestere de 0,9% pe an in 2012 si 2013 /fata de 1% si 1,4% in previziunile precedente/.

Franta este mai aproape de o crestere zero, dar scapa de recesiune: +0,1% in acest an (in loc de 0,3%) si de +0,4% anul viitor (in loc de +0,8%).

In schimb, recesiunea se va agrava in Italia, cu o scadere a PIB de 2,3% in acest an si 0,7% anul viitor (in loc de -1,9% si -0,3% prevazuta anterior). In Spania, contractia economiei va fi asa cum se astepta de 1,5% in 2012, dar va ajunge la 1,3% in 2013, in timp ce FMI se astepta pana atunci la -0,6%.

Printre tarile sub perfuzie financiara, recesiunea ar fi de 6%, apoi de 4% in Grecia si de 3%, apoi de 1% in Portugalia.

Din afara zonei euro, FMI se asteapta acum la un declin al PIB-ului britanic de 0,4% in acest an (fata de o crestere preconizata de 0,2% anterior), urmat de o redresare puternica anul viitor (+1,1% in loc de +1,4%).

Fondul avertizeaza ca acest scenariu, deja sumbru, se bazeaza pe presupunerea ca responsabilii politici europeni vor lua "masuri imediate" pentru a risipi incertitudinile.

In schimb "criza din zona euro se agraveaza" din primavara "in ciuda progresului politic". "In cazul in care actiuni suplimentare nu sunt puse in aplicare rapid, ameliorarea recenta pe pietele financiare risca sa nu fie decat efemera", estimeaza FMI.

"Statele in nevoie trebuie sa ceara resurse" de la fonduri de ajutorare si Banca Centrala Europeana, mai afirma FMI facand aluzie la Spania. "Este esential sa se asigure accesul lor la refinantare la un cost rezonabil", insista el, in timp ce guvernul de la Madrid tergiverseaza.

#estimare FMI economie UE, #previziuni economice 2012 UE , #UE