FMI ii sugereaza Europei sa ajute mai mult Grecia

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 08:41
1311 citiri
FMI ii sugereaza Europei sa ajute mai mult Grecia

Fondul Monetar International a facut ce era necesar pentru a ajuta Grecia sa ajunga la o datorie sustenabila, a declarat joi William Murray, purtator de cuvant al FMI, sugerand ca actiuni suplimentare trebuie adoptate de creditorii europeni, transmite Reuters.

"FMI a facut ceea ce era de facut in limitele competentelor sale. Cu siguranta trebuie adoptate alte masuri pentru ca Grecia sa ajunga la o datorie sustenabila", a afirmat joi oficialul FMI.

Intrebat daca aceasta inseamna ca trebuie sa faca mai multe creditorii europeni ai Greciei, William Murray a raspuns ca este "posibil" dar a refuzat sa dea mai multe detalii.

Discutiile privind Grecia vor continua, a explicat William Murray, scotand in evidenta faptul ca seful FMI, Christine Lagarde, si-a scurtat vizita in Asia pentru a participa la o reuniune importanta a Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro), saptamana viitoare.

"Cred ca aceasta este cea mai clara dovada pe care pot sa o dau ca discutiile nu sunt blocate", a afirmat Murray, adaugand ca FMI sprijina obiectivul ca datoria Greciei sa ajunga la 120% din PIB pana in 2020 pentru a fi sustenabila pe termen lung.

"Este in interesul Greciei, este in interesul Europei, este in interesul intregii lumi ca datoria Greciei sa fie la un nivel sustenabil".

Totusi, pare putin probabil ca Grecia sa atinga acest obiectiv, iar pentru anul viitor se estimeaza ca datoria totala a Greciei va urca la 190% din PIB.

Miercuri, Christine Lagarde a subliniat din nou ca vrea sa vada Grecia ajungand la un nivel de indatorare sustenabil, la 120% din PIB pana in 2020, in timp ce Eurogrupul are in vedere impingerea acestui calendar pana in 2022.

Luni, ministrii de finante din zona euro au stabilit sa amane pentru opt zile data la care ar urma sa ajunga la un acord prin care sa fie deblocata o noua transa de peste 30 de miliarde de euro din programul de ajutor destinat Greciei.

Creditorii Greciei trebuie insa gaseasca insa solutii care sa permita Greciei sa-si duca la capat programul de ajustare bugetara, gratie unui ragaz suplimentar de doi ani pana in 2016. Insa acest ragaz va trebui finantat cumva si, potrivit unui raport preliminar al UE si FMI, este vorba de o finantare suplimentara de 32,6 miliarde de euro.

Banca Centrala Europeana refuza sa accepte pierderi in cazul obligatiunilor grecesti din portofoliul sau, iar zona euro exclude un nou imprumut, care ar fi sinonim cu al treilea plan de ajutor destinat Greciei. Mai multe solutii sunt analizate in prezent, printre care o scadere a ratei dobanzilor pentru imprumuturile acordate deja Greciei sau rascumpararea unei parti din datoriile Greciei la un pret redus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI ajutor Grecia, #Grecia creditori europeni, #Banca Centrala Europeana obligatiuni Grecia , #UE