Fondul de stabilitate vrea imprumuturi pe termen scurt

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 15:40
1022 citiri
Fondul de stabilitate vrea imprumuturi pe termen scurt

Instrumentul European de Stabilitate Financiara (FESF) a anuntat miercuri ca va efectua o emisiune de obligatiuni pe termen scurt inainte de sfarsitul anului, in contextul in care se afla sub presiune si nota sa pe termen lung ar putea fi redusa de agentia de rating Standard&Poor's, relateaza AFP.

"Lansarea unui program de refinantare pe termen scurt este conforma cu ambitia noastra de a extinde campul de actiune al FESF prin utilizarea de noi instrumente (...) Acest program nu va inlocui emisiunile pe termen lung ale FESF, dar ii vor da mai multa flexibilitate", a precedat presedintele FESF, Klaus Regling, citat intr-un comunicat.

FESF va lansa un program de emisiune de datorie pentru trei, sase si 12 luni care va fi deschis unui numar de 47 de institutii financiare si care ii va permite sa-si diversifice strategia de finantare. Acest program va fi unul atractiv pentru investitori, a declarat numarul doi din cadrul FESF, Christophe Frankel, citat si el in comunicat.

Fondul are in prezent cea mai buna nota posibila pentru datoria pe termen scurt la toate cele trei mari agentii de rating, S&P, Moody's si Fitch.

In schimb, nota sa pentru datoria pe termen lung ar putea fi coborata cu una sau doua trepte de Standard&Poor's, care a plasat ratingul pe termen lung 'AAA' atribuit FESF sub revizuire, cu implicatii negative, consecinta a deciziei sale de a plasa sub supraveghere prioncipalele state ale uniunii monetare, Franta si Germania.

FESF este un instrument financiar care aduna bani de piete cu o garantie asigurata de statele din zona euro, proportional cu participarea lor la capitalul Bancii Centrale Europene. Banii astfel colectati sunt apoi imprumutati tarilor aflate in dificultate, precum Irlanda si Portugalia, cu dobanzi mai mici decat cele de pe piete.

El a fost insa afectat recent de criza datoriei si a trebuit sa plateasca dobanzi ridicate cu prilejul ultimei emisiuni de datorie in noiembrie. FESF a adunat atunci trei miliarde de euro din obligatiuni pe zece ani, dar intrucat cumparatorii nu s-au ingramadit si dobanzile au fost in neta crestere comparativ cu precedentele emisiuni, noteaza AFP.

#FESF imprumut, #program refinantare FESF , #UE