Fostul presedinte al CE Jacques Delors considera necesar un nou tratat european

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 12:11
1184 citiri
Fostul presedinte al CE Jacques Delors considera necesar un nou tratat european
Foto: Spiegel Online

Fostul presedinte al Comisie Europene, socialistul francez Jacques Delors, a declarat ca este necesara o schimbare de tratat european, in cadrul emisiunii BFMTV/Le Point/RMC difuzata duminica, relateaza AFP.

"Consider ca o schimbare de tratat, chiar din punct de vedere al intereselor franceze, este mai buna decat amanarea sa", a declarat Delors. "Solidaritatea, aceasta trece printr-o renuntare la suveranitate in ceea ce priveste gestionarea monedei comune, armonizarea progresva a fiscalitatii, efortul de coeziune in interiorul zonei euro", a detaliat el.

In schimb, a continuat el, "sistemele sociale aflate sub control economic trebuie sa tina de deciziile politicii nationale".

"In prezent, este simplu: europenii au de ales intre supravietuire si declin", explica el. "Remarcati ca doamna (Angela) Merkel a facut aluzie la un nou tratat. Si o data in plus, Franta a spus: vom vedea mai tarziu", a adaugat el.

"Daca nu facem acest lucru, adica sa consolidam euro, sa gasim un acord bun cu Marea Britanie, atunci ne vom indrepta spre o zona de liber-schimb. O zona de liber-schimb fara putere politica, fara sa mearga inainte, fara politica de solidaritate, este o Europa care va disparea", a anticipat el.

#schimbare tratat european, #schimbare tratat UE, #consolidare euro, #criza economica Europa, #coeziune zona euro , #UE