Francezii le arata nota de plata britanicilor: Doar nu plecati fara sa platiti pentru refugiati?

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 17:22
18704 citiri
Francezii le arata nota de plata britanicilor: Doar nu plecati fara sa platiti pentru refugiati?
Foto: Wikimedia

Votul pro-Brexit nu anuleaza obligatiile Marii Britanii fata de partenerii implicati in rezolvarea crizei refugiatilor, a anuntat presedintele francez Francois Hollande, dupa o vizita efectuata la Calais, orasul care adaposteste tabara de migranti cunoscuta sub numele de "Jungla".

"Regatul Unit nu este eliberat de obligatiile sale in urma deciziei suverane luate, ba chiar dimpotriva. Fac apel la autoritatile britanice sa isi respecte acum si pe viitor angajamentele luate de a sustine Franta in rezolvarea problemei migrantilor", a comentat seful statului francez, citat de Bloomberg.

Arma politica

Pozitia lui Hollande este justificata de transformarea problemei imigrantilor blocati in Calais intr-o arma politica pe care contracandidatul sau, Nicholas Sarkozy, intentioneaza sa o foloseasca in campania prezidentiala de anul viitor.

Aproape 10.000 de migranti sunt adapostiti in "Jungla", majoritatea sperand intr-o minima sansa de a sparge barierele care ii tin departe de tarmul Marii Britanii.

"Jungla" este intretinuta in baza unui acord bilateral semnat intre Paris si Londra, prin care francezii se angajeaza sa tina departe de insula britanica refugiatii veniti din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu.

Ce-i drept, Londra a asigurat o parte din fondurile necesare pentru blocarea accesului migrantilor din tabara catre portul Calais si Eurotunel, un nou proiect de ridicare a unui gard de beton pe o lungime de cativa kilometri fiind propus spre finantare in toamna acestui an.

Cu toate acestea, "Jungla" a ajuns un subiect de disputa politica, fostul presedinte francez Nicholas Sarkozy afirmand: "Numai ideea unei 'jungle' pe teritoriul francez este un adevarat scandal".

Sarkozy a avansat si ideea desfiintarii pactului Touquet incheiat intre cele doua tari, migrantii stransi in Calais urmand sa fie expediati peste Canalul Manecii, in grija autoritatilor britanice.

Pentru a contracara replica adversarului politic, Hollande a propus desfiintarea taberei si repartizarea refugiatilor in mai multe tabere deschise pe teritoriul Frantei, dar atrage atentia britanicilor ca o astfel de masura necesita fonduri suplimentare.

"Vom inainta cereri de acest fel catre Regatul Unit. Guvernul britanic s-a angajat sa sustina anumite masuri, in special in privinta minorilor. Aceste angajamente vor trebui respectate, ba chiar suplimentate, pe masura ce trecem la inchiderea taberei", aprecizat Francois Hollande.

Aflati in plin proces de tatonare a terenului pentru stabilirea viitoarei relatii a Marii Britanii cu UE, oficialii de la Londra par constransi sa ia in seama cererea formulata de francezi, mai ales ca unul dintre punctele promovate in campania pro-Brexit face referire la restrangerea accesului migrantilor in regat.

#criza refugiati, #migranti Calais, #refugiati Marea Britanie, #brexit , #UE