Franta si Germania, principalele beneficiare ale politicilor BCE

Luni, 18 Februarie 2013, ora 16:36
1582 citiri
Franta si Germania, principalele beneficiare ale politicilor BCE

Companiile din Franta, Germania, Belgia si Olanda au fost principalele beneficiare ale politicilor Bancii Centrale Europene de a relaxa conditiile de finantare din Uniune si au profitat cel mai mult de promisiunea lui Mario Draghi ca institutia pe care acesta o reprezinta va face "tot ce este nevoie" pentru salvarea zonei euro.

Ca urmare a anuntului BCE, firmele din aceste patru tari au imprumutat de pe piete, la o dobanda foarte mica, 37 de miliarde de euro, se mentioneaza intr-o analiza a bancii britanice Barclays, conform Financial Times.

Firmele din tarile de la periferia UE, Italia, Spania, Portugalia si Grecia, au reusit, in comparatie, sa stranga doar 12 miliarde de euro si doar marile companii, precum Telecom Italia sau Telefonica, au avut acces la pietele de capital.

Mai mult, bancile din aceasta zona si-au redus creditarea cu 65 de miliarde de euro, in incercarea de a-si consolida situatia financiara.

Nivelul creditarii a scazut si in tarile din zona centrala a Uniunii (Franta, Germania, Olanda, etc), dar aceasta reducere a fost compensata, intr-un grad mai mare, de imprumuturile de pe piata de capital.

"Companiile germane si franceze par sa fi beneficiat intr-o maniera disproportionata (n.r. de actiunile BCE). BCE a imbunatatit clar situatia, dar exista inca dovezi de fragmentare (n.r. a zonei euro)", a declarat Julian Callow, economist-sef la Barclays.

Diferentele dintre centru si periferie

Spania a suferit o scadere cu 43 de miliarde de euro a creditarii bancare in semestrul doi din 2012, in timp ce companiile nu au reusit sa imprumute de pe piata de capital decat 1,5 miliarde de euro. In comparatie, in Franta si Germania creditarea s-a redus intr-o proportie mai mica, iar companiile din cele doua tari au reusit sa stranga de pe piata 12 si, respectiv, 13 miliarde de euro.

Aceste date nu fac decat sa sporeasca temerile cu privire la o "fragmentare financiara" a zonei euro, caracterizata prin diferente clare in ceea ce priveste conditiile financiare.

Datele BCE scot in evidenta si diferentele in ceea ce priveste costurile de creditare pentru companiile mai mici. Pentru o companie de marime medie rata dobanzii este de 3,7% in Germania si Franta, in timp ce in Spania si Italia aceasta se plaseaza in intervalul 5,2 - 5,6%.

"Pietele financiare se refac, dar nu si economia reala din cea mai mare parte a zonei euro. Pana la urma zona euro va avea probleme daca nu se rezolva disparitatile dintre centru si periferie", a explicat Stewart Cowley, manager de fond.

#imprumuturi piete capital Europa, #fragmentare zona euro, #creditare zona euro, #acces piete zona euro , #UE