Fuga de Europa: Tarile afectate de criza cauta salvarea in fostele colonii

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:10
2192 citiri
Fuga de Europa: Tarile afectate de criza cauta salvarea in fostele colonii
Foto: CNN Money

Criza economica a dus la o accentuare tot mai vizibila a schimbarii balantei puterii in lume. Astfel tarile din sudul Europei, care se lupta in acest moment sa-si refaca economia, si-au indreptat atentia catre fostele colonii, care ofera acum atat noi oportunitati pentru dezvoltarea afacerilor, cat si locuri de munca pentru tinerii someri europeni.

Companiile din Europa, in special din Spania, Portugalia si Italia isi vand activele din America Latina, astfel incat acestea sa se poata lista la bursele din zona si sa profite de posibilitatile de finantare de la nivel local, scrie The Wall Street Journal.

Daca Europa sufera de o criza a creditarii si lichiditatilor, tarile din America Latina, precum Brazilia, Columbia si Peru, au beneficiat puternic de cresterea ratingului de investitii, iar sectoarele de creditare si al obligatiunilor corporative s-au dezvoltat puternic.

"Cu economia dezvoltandu-se atat de mult in aceasta zona, accesibilitatea creditelor a crescut puternic in America Latina", a declarat Giancarlo Guenzi, director financiar la Atlantia SpA, companie italiana din domeniul administrarii drumurilor, care s-a bazat doar pe creditarea locala atunci cand si-a dezvoltat o noua afacere in Brazilia.

Pe langa accesul mai facil la credite, ritmul accelerat de crestere economica, reducerea ratelor dobanzii si riscul in scadere pentru investitori, care face posibila emiterea de obligatiuni pe termen tot mai lung, reprezinta alti factori importanti de atractivitate pentru firmele europene.

Astfel, compania spaniola Telefonica, are in vedere listarea la bursa a afacerilor sale din America Latina pentru a-si finanta datoriile "daca lucrurile devin problematice in Europa", conform directorului financiar al operatorului de telecomunicatii, Angel Vila.

"Ne dorim mai multa flexibilitate, fara a afecta cresterea grupului sau valoarea sa pe termen lung", a adaugat Vila.

O alta firma spaniola, grupul de constructii Obrascon Huarte Lain, si-a cedat participatia la filialele spaniole pentru un pachet de 10% din Abertis Infraestructuras, companie care administreaza mai multe drumuri si aeroporturi din toata lumea.

Compania italiana de costructii Impregilo si-a vandut 19% dintr-o afacere detinuta in Brazilia pentru a-si sterge datoriile, iar Carrefour si-a vandut filiala din Columbia pentru a-si sterge datoriile si a-si finanta investitiile.

Acestea insa nu sunt totusi niste "iesiri de pe piata", sustine Bosco Ojeda, analist al UBS. Acesta le vede mai degraba drept miscari care sa atraga atentia asupra performantei filialelor, intr-un context in care companiile-mama trec printr-o situatie foarte dificila, iar in acelasi timp, ele pot sa capitalizeze potentialul financiar al acestora.

Fostele colonii, o speranta pentru tinerii europeni

Tinerii europeni cauta si ei oportunitati in fostele colonii, in contextul in care somajul din tarile lor a ajuns la cote dramatice.

Spaniolii si-au indreptat atentia catre America Latina, portughezii pleaca spre Brazilia, Angola si Timorul de Est, iar tinerii din Grecia si Irlanda opteaza pentru Australia, unde cele doua nationalitati sunt bine reprezentate, relateaza CNBC.

In contextul in care inclusiv Laszlo Andor, comisarul european responsabil pentru ocupare, a anuntat ca tinerii din UE ar trebui sa caute noi oportunitati peste hotare, datele statistice privind migratia tinerilor din tarile afectate de criza nu surprind.

Astfel, numarul de spanioli care au emigrat in America Latina a ajuns in 2011 la 370.000, de 10 ori mai multi decat in 2008, cand a inceput crizei.

In Irlanda, peste 3.000 de persoane parasesc tara in fiecare luna, cel mai mare numar de emigranti din aceasta tara de la foametea din anii 1845-1852. Cei mai multi merg spre Australia, unde pleaca si tot mai multi greci, cu 21% mai mult in perioada mai-noiembrie 2011 fata de 2009.

In schimb, a scazut emigratia din unele tari emergente. Numarul emigrantilor brazilieni a scazut de la patru milioane in 2005, la doar jumatate din acest total in 2010, ca rezultat al cresterii economice accelerate din aceasta tara.

#dezvoltare tari emergente, #afaceri tari emergente, #emigratie Europa, #plecare europeni, #profitabilitate tari emergente , #UE