Functionarii UE intra in greva

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 16:36
1013 citiri
Functionarii UE intra in greva

Functionarii institutiilor Uniunii Europene ar putea declansa, curand, o greva in semn de protest fata de modificarea statutului lor, in contextul in care comisarul UE pentru Administratie propune reducerea cu 5% a numarului angajatilor comunitari pana in 2017.

Comisia UE pentru Administratie propune, de asemenea, cresterea programului saptamanal de la 37,5 la 40 de ore de lucru si a varstei de pensionare de la 63 la 65 de ani.

Salariile functionarilor institutiilor UE ar urma sa fie majorate cu 1,7% anul acesta, dar puterea de cumparare va scadea cu 1,8% tinand cont de rata ridicata a inflatiei la nivelul UE, recunoaste Comisia Europeana, conform Le Figaro. Cresterea salariilor sub nivelul inflatiei este rezultatul unui sistem automat de calcul, bazat pe puterea de cumparare evaluata in opt state membre UE.

Saptamana trecuta, sindicatul Frontul Comun Interinstitutional pentru Reprezentarea Personalului a depus un preaviz de greva pentru perioada 23 noiembrie - 7 decembrie, in urma esecului unei reuniuni de reconciliere cu Comisia Europeana.

Greva, care urma sa inceapa zilele trecute, a fost amanata, in speranta continuarii negocierilor si obtinerii unor rezultate acceptabile. In cazul esecului negocierilor cu Comisia Europeana si Consiliul UE, sindicatele au primit mandatul de a "intreprinde toate actiunile necesare, inclusiv o greva".

Un functionar european are un salariu brut de debut de 2.650 de euro, in timp ce salariul unui director-general ajunge la 18.300 de euro, iar al unui comisar european la 23.000 de euro.

Functionarii UE sunt ingrijorati de dezbaterile privind modificarea statutului personalului UE. Saptesprezece state europene au semnat un document prin care considera ca propunerile discutate pana acum pe aceasta tema sunt "insuficient de ambitioase". Cele 17 state critica sistemul de ajustare automata a salariilor, apreciind ca trebuie sa se tina cont de contextul economic de fiecare data cand trebuie marite indemnizatiile. In plus, unele state cred ca este insuficienta cresterea varstei de pensionare de la 63 la 65 de ani.

#angajati UE, #greva angajati UE, #reduceri posturi UE , #UE