Germania cere alocarea a 10% din bugetul UE pentru refugiati

Marti, 24 Mai 2016, ora 18:03
5484 citiri
Germania cere alocarea a 10% din bugetul UE pentru refugiati
Foto: Wikimedia

Ministrul german al Dezvoltarii, Gerd Muller, a propus redirectionarea a 10% din bugetul Uniunii Europene pentru gestionarea crizei refugiatilor, considerand ca actualele mecanisme aflate la dispozitia oficialilor de la Bruxelles sunt ineficiente.

Muller insista ca forul executiv al Uniunii, Comisia Europeana, sa desemneze un comisar pentru gestionarea noii strategii de rezolvare a crizei refugiatilor, relateaza The Guardian.

"Trebuie sa ne adresam acestei probleme cu noi instrumente de lucru si propunerea mea se refera la alocarea a 10% din bugetul UE pentru rezolvarea crizei refugiatilor", a explicat ministrul german, la Forumul Umanitar Mondial de la Istanbul.

Europa corigenta

La ora actuala, cele 28 de state europene, in special cele din spatiul Schengen, se pozitioneaza in tabere diferite in ceea ce priveste rezolvarea problemei refugiatilor din Orientul Mijlociu.

In vreme ce Germania si Olanda insista pe varianta mutarii refugiatilor din Siria si Irak, state precum Ungaria au apelat la masuri extreme pentru a stavili fluxul de migranti, radicand pana si garduri de sarma ghimpata in calea acestora sau modificand legislatia in privinta migratiei pentru a-i descuraja sa mai ceara azil.

Europa este insa corigenta si la evacuarea refugiatilor din taberele situate pe teritoriul Italiei si Greciei, ca si la preluarea refugiatilor direct din zonele afectate de razboaiele civile.

Doar 1% din cei 120.000 de refugiati care trebuiau preluati de toate tarile membre UE au fost pana acum redistribuiti.

Nici in privinta alocarii fondurilor pentru statele din Orientul Mijlociu care adapostesc pribegii pusi pe drumuri de conflicte situatia nu este mai imbucuratoare.

Din miliardele promise sub forma de ajutoare financiare pentru tari precum Liban, Iordania sau Turcia, Comisia Europeana nu a virat decat a sasea parte din suma.

"Nu putem merge dintr-un summit in altul pentru a ne angaja in promisiuni pe care sa nu le respectam mai apoi. Avem nevoie de un comisar european care sa se ocupe de aceste crize si de un fond unitar in care sa viram 10 miliarde de euro anual pentru a gestiona aceste probleme", a punctat Gerd Muller.

#criza refugiati UE, #Forum Umanitar Mondial 2016, #politica ue, #buget ue, #costuri refugiati , #UE