Germania: UE sa controleze bugetul Greciei (FT)

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 18:30
1128 citiri
Germania: UE sa controleze bugetul Greciei (FT)

Germania vrea ca Grecia sa abandoneze suveranitatea sa in materie de politica fiscala unui comisar european, inainte de a beneficia de un al doilea plan de asistenta financiara, potrivit Financial Times.

Publicatia sustine ca a obtinut o copie a unui document ce contine aceasta propunere a Berlinului si ca un comisar desemnat de ministrii de Finante din zona euro ar urma sa dispuna de un drept de veto asupra deciziilor bugetare luate de guvernul grec.

Dezvaluirea acestei informatii survine cu doua zile inaintea reuniunii liderilor europeni, care ar trebui sa adopte un nou tratat bugetar european si in contextul negocierilor in desfasurare intre guvernul de la Atena si creditorii sai privati pentru reducerea datoriei publice a Greciei cu 50%.

"Consolidarea bugetului trebuie insotita de o orientare stricta si de un sistem de control", se mai mentioneaza in textul prezentat de Financial Times si care ar fi fost trimis vineri de Germania celorlalte state din zona euro. "Avand in vedere adaptarea sa dezamagitoare pana in prezent, Grecia trebuie sa accepte o deplasare a suveranitatii sale bugetare catre un organism european pentru o anumita perioada", considera guvernul de la Berlin, potrivit acestui document.

AFP noteaza ca Germania si Franta au primit cu raceala apelurile, venite in special dinspre Comisia Europeana, pentru o contributie suplimentara a creditorilor publici ai Greciei la reducerea datoriei acestei tari, suma avansata mergand pana la 15 miliarde de euro.

#suveranitate grecia, #asistenta financiara Grecia, #decizii buget Grecia , #UE