Granitele inteligente: Noile tehnologii vor pazi Europa de refugiati?

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 14:19
2638 citiri
Granitele inteligente: Noile tehnologii vor pazi Europa de refugiati?
Foto: Wikimedia

Ministrii de interne din tarile Uniunii Europene au deschis discutiile pentru intensificarea masurilor de paza si control la granitele externe ale blocului comunitar, dar cu un accent deosebit pe protectia spatiului Schengen.

Tema abordata in intrunirea de joi de la Luxemburg este provocata de criza imigrantilor din Europa si dificultatile cu care se confrunta statele membre in a expedia inapoi imigrantii care nu intrunesc conditiile de acordare a azilului in UE, raporteaza EUObserver.

Frontiera digitala

Peste 500.000 de imigranti au ajuns in Europa in primele 8 luni ale acestui an, multi dintre ei speculand vulnerabilitatile existente la frontiera maritima dintre Grecia si Turcia si fortand apoi granitele terestre dintre Ungaria si tarile balcanice.

Printre solutiile propuse pentru intarirea granitelor externe ale UE se numara si ideea crearii unor frontiere digitale, un proiect cu costuri estimate la aproximativ 1 miliard de euro.

Granita inteligenta este un sistem dublu de verificare a vizitatorilor din afara Uniunii Europene care presupune o scanare biometrica a acestora si inregistrarea si confruntarea datelor din programul de vize si de intrari/iesiri din spatiul comunitar.

Ideea nu este atat de noua pe cat pare, Comisia Europeana prezentand-o inca din 2013, dar, la acea data, alesii UE au manifestat ingrijorare fata de nivelul costurilor si eventualele probleme rezultate in urma accesului serviciilor de ordine la baza de date a programului.

Inainte de inceperea discutiilor, unul dintre diplomatii europeni a precizat ca membrii CE sunt hotarati sa revina cu propunerea frontierei digitale inainte de sfarsitul acestui an.

"Dezbaterea mai larga referitoare la spatiul Schengen va necesita si o analiza asupra modului in care putem folosi tehnologia mai bine, iar Comisia Europeana va reveni cu propunerea crearii granitelor inteligente pana la finalul lui 2015", a declarat oficialul.

Date sensibile

In acelasi timp, ingrijorarea alesilor europeni privind modul in care vor fi administrate bazele de date nu s-a disipat intru totul.

Tanja Fajon, unul dintre europarlamentarii de centru-stanga din Slovenia si negociator in cadrul proiectului, si-a manifestat deja temerile.

"Culegerea fara discernamant a unor date fara un motiv intemeiat trebuie sa fie o ingrijorare petru noi toti", a precizat Fajon.

Cu toate acestea, varianta granitelor digitale va face obiectul discutiilor de la Luxemburg dintre ministrii de interne, alaturi de varianta asigurarii unui corp comun graniceresc in cadrul Uniunii.

Revenim la graniceri

Atat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cat si presedintele francez, Francois Hollande, sustin ideea crearii unui corp de graniceri pan-europeni.

Nici aceasta idee nu este noua, ea fiind avansata de comisarul pentru migratie Dimitris Avramopoulos inca din noiembrie 2014.

CE a finantat deja si un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, derularea lui fiind prevazuta a se desfasura in trei faze distincte.

Faza finala a proiectului presupune crearea unei noi agentii - Comitetul de Management al Granitelor spatiului Schengen (CSBM), care ar urma sa fie compus din graniceri aflati sub comanda unei structuri UE.

Din ceea ce se cunoaste in prezent, Comisia Europeana va face o propunere in acest sens in luna decembrie a acestui an.

In acest context se asteapta ca si rolul actualei agentii de supraveghere a frontierelor UE, Frontex, sa creasca exponential.

"Aceasta inseamna sa sporim atributiile si structura Frontex pentru a realiza un sistem complet operational de paza a granitelor si de paza de coasta in interiorul UE", au anuntat oficialii CE.

#paza frontiere UE, #securitate spatiu Schenghen, #corp graniceri UE, #granita digitala , #UE