Guvernul de la Ankara sustine ca populatia vrea sa se renunte la negocierile cu UE

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 08:00
3757 citiri
Guvernul de la Ankara sustine ca populatia vrea sa se renunte la negocierile cu UE
Foto: Mfa.gov.tr

Oficialii turci sustin ca sunt presati de catre alegatori sa inceteze procesul de negociere a aderarii tarii la Uniunea Europeana.

Conform cotidianului Hurriyet Daily News, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a explicat ca turcii pun o "presiune extraordinara" pe guvern pentru a renunta la discutiile cu UE, considerand ca Bruxellesul are standarde duble in ceea ce priveste relatia cu Turcia.

Cavusoglu a acuzat blocul comunitar ca este in stare sa critice, dar nu si sa accepte criticile altora.

"Turcii au vazut masura dubla cu care lucreaza Europa. Suntem supusi unei presiuni extraordinare din partea publicului ca sa oprim procesul de negociere", a explicat ministrul turc de Externe in cadrul unui forum regional derulat la Bled-Slovenia.

Seful diplomatiei de la Ankara sustine ca localnicii sunt dezamagiti de faptul ca liderii europeni nu si-au manifestat solidaritatea cu presedintele Recep Erdogan dupa tentativa de lovitura de stat indreptata imptriva acestuia.

In acelasi timp, un purtator de cuvant din cadrul administratiei prezidentiale din Turcia a specificat ca problema liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii turci se va definitiva pana la sfarsitul anului, in discutie ramanand numai "detalii minore".

Initial, turcii au fortat mana Bruxellesului cerand suspendarea vizelor inca din luna octombrie a acestui an, in caz contrar amenintand cu deschiderea granitelor pentru cele 2 milioane de refugiati aflati in tara.

Ulterior, tot Ankara a cerut o prelungire in implementarea acordului care ar urma sa le dea cetatenilor turci dreptul de a calatori liber in Europa, in scopuri turistice.

De partea cealalta, mai multi lideri de stat din Europa au criticat noua legislatie anti-terorism adoptata in Turcia, considerand ca aceasta incalca drepturile omului.

Oficialii de la Ankara au replicat spunand ca riscurile de securitate din aceasta perioada implica o abordare mai stricta a problemei terorismului.

In acest moment, Ankara vaneaza cu indarjire adeptii Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK), membrii gruparii ISIL si sustinatorii clericului musulman Fethulah Gullen, banuit a se fi aflat in spatele tentativei de lovitura de stat din 15 iulie.

#negocieri aderare UE, #criza politica Turcia, #relatii Turcia UE, #criza securitate Turcia, #criza refugiati , #UE