Guvernul vrea sa reintroduca accizele la produsele de lux

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 17:54
2436 citiri
Guvernul vrea sa reintroduca accizele la produsele de lux

Guvernul intentioneaza sa reintroduca din 2010 accizele la iahturi, parfumuri, blanuri, arme de vanatoare, bijuterii si alte produse de lux, asumandu-si astfel riscul unei sanctiuni din partea Comisiei Europene, dupa ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare, precizeaza Mediafax.

Intentia de reintroducere a accizelor pentru produse considerate de lux este prevazuta in proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, care urmeaza sa fie aprobat de Guvern in sedinta de saptamana viitoare.

Documentul releva ca vor fi din nou accizate confectiile din blanuri naturale, cu exceptia celor de iepure, oaie, capra (cu 45%), articole din cristal (15%), bijuteriile din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor (10%), produse de parfumerie (intre 10 si 35%), armele si armele de vanatoare altele decat cele de uz militar (100%), iahturile si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement (intre 5 si 15%), precum si motoarele cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement (intre 5 si 9%).

Accizele sunt similare celor percepute pana la momentul eliminarii, la sfarsitul anului trecut. Nu vor fi accizate barcile cu sau fara motor cu lungime mai mica de 8 metri si cu motor mai mic de 25 CP, precum si iahturile si alte nave si ambarcatiuni destinate utilizarii in sportul de performanta.

Vor fi scutite de la plata accizelor si produsele exportate direct de operatorii economici producatori sau prin operatori care isi desfasoara activitatea pe baza de comision, produse provenite din donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si produsele livrate la rezerva de stat si la rezerva de mobilizare.

Accizele vor fi percepute firmelor, asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate care produc sau achizitioneaza din teritoriul comunitar ori din afara teritoriului comunitar astfel de produse.

In octombrie 2009, Guvernul a decis ca din 2010 sa fie eliminate accizele pentru produsele de lux, precum confectiile de blanuri naturale, bijuterii, parfumuri, arme de vanatoare, dupa ce a constatat ca taxarea contravenea legislatiei comunitare.

In nota de fundamentare a ordonantei prin care Guvernul a eliminat atunci accizele se arata ca masura este necesara pentru a evita declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru aplicarea de accize stabilite in cote procentuale.

"Legislatia nationala prevede accize stabilite in cote procentuale, care sunt aplicate asupra bazei de impozitare ca valoare determinata pe baza preturilor pentru produse cum ar fi: bijuterii din aur si/sau din platina, confectii din blanuri naturale, parfumuri, articole din cristal, iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, arme si arme de vanatoare, altele decat cele de uz militar, motoare cu putere peste 25 CP pentru iahturi si alte ambarcatiuni pentru agrement.

Acest fapt a condus la sesizarea de catre Comisia Europeana referitor la o posibila incalcare a prevederilor art. 90 din Tratatul de instituire a Comunitatilor Europene (...) Romania si-a luat angajamentul fata de Comisia Europeana de a modifica legislatia nationala pana la 31 decembrie 2009, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2010, in sensul eliminarii accizelor stabilite in cota procentuala", se spunea in nota.

Aceeasi problema cu nerespectarea normelor UE este indicata si in nota de fundamentare a actualului proiect de combatere a evaziunii fiscale, la capitolul privind conformitatea proiectului de act normativ cu legislatia comunitara, si in care se admite ca aplicarea accizelor in cote procentuale in cazul anumitor produse, altele decat cele supuse obligatoriu accizelor potrivit reglementarilor comunitare in domeniu, contravine principiilor prevazute in dreptul comunitar cu privire la stabilirea impozitelor si taxelor, fara sa fie insa prezentate alte detalii.

 

#accize, #combatere, #evaziune, #fiscala, #impozite, #lux, #produse , #UE