Guvernului ii e frica sa taxeze bancile fara aprobarea UE

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 11:19
1182 citiri
Guvernului ii e frica sa taxeze bancile fara aprobarea UE

Guvernul a decis sa nu sustina introducerea pentru institutiile financiare si de credit a unei taxe de solidaritate de 2,5% din profit, propusa de parlamentari, in lipsa unui acord la nivelul UE, temandu-se ca dupa impunerea unei astfel de taxe bancile vor transfera castigul in afara tarii, precizeaza Mediafax.

Mai multi senatori PDL propun ca institutiile financiare si institutiile de credit sa achite o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurarilor sociale, masura urmand sa fie aplicata pe o perioada de trei ani.

Argumentele senatorilor democrat-liberali se refera la faptul ca, ani de zile, profitul realizat de banci a fost constituit din "comisoane si taxe abuzive pretinse clientilor, la niveluri nepermis de mari in tara lor de origine", precum si ca taxa de solidaritate reprezinta o necesitate pentru statul roman.

Subiectul a fost discutat la nivelul Guvernului, care a decis insa, dupa o analiza de aproximativ o luna, sa nu sustina introducerea unei astfel de taxe in lipsa acordului UE, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

"S-a considerat ca impunerea unei astfel de taxe va avea efecte asupra pietei, principalul risc fiind repatrierea/relocarea veniturilor sau a profiturilor, mai ales daca nu exista acordul UE pentru ca taxa sa fie aplicata in toate statele membre", au aratat sursele.

Guvernul a apreciat totodata ca argumentul parlamentarilor, si anume profitul realizat de banci din "comisoane si taxe abuzive", nu trebuie sa conduca la taxarea profitului realizat ilicit, ci impune masuri de eliminare a acestor comisioane.

"Concluzia Guvernului a fost ca introducerea unei astfel de taxe nu este oportuna la acest moment, pana cand nu exista o decizie la nivel european", au aratat sursele.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, #taxarea bancilor, #suprataxa banca, #taxa solidaritate , #UE