Harta Brexit s-a pierdut in ceata. Londra nu da semne ca ar sti cum sa iasa din UE

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 08:00
7234 citiri
Harta Brexit s-a pierdut in ceata. Londra nu da semne ca ar sti cum sa iasa din UE
Foto: Pixabay

La doua luni dupa ce britanicii au decis ca este cazul sa abandoneze blocul comunitar european, guvernul de la Londra nu da semne ca ar sti pe unde este usa de iesire din UE.

Guvernul britanic nu a prezentat niciun plan cu privire la derularea evenimentelor care ar urma sa premearga iesirea regatului din Uniune, iar lipsa unor detalii privind calendarul discutiilor cu partenerii europeni si negocierea noului statut al Marii Britanii nu face decat sa starneasca neincredere in randul populatiei si al investitorilor, remarca CNN Money.

Brexitul e Brexit!

Theressa May si-a facut intrarea pe Downing Street nr.10 cu o afirmatie care, macar la acea ora, vadea determinare in abordarea spinoasei probleme - Brexit inseamna Brexit!.

Dupa care noul premer britanic a anuntat ca nu intentioneaza sa recurga in cursul acestui an la activarea articolului 50 din tratatul de la Lisabona, mentionand ca noul cabinet are nevoie de timp pentru a-si pune la punct strategia de negociere a viitoarei relatii dintre Marea Britanie si UE.

Deocamdata, guvernul Regatului Unit nu a dat publicitatii niciun model clar de abordare a relatiei pe cara tara ar urma sa o aiba cu vecinii europeni, ci doar cateva indicii care, la fel de bine, se pot dovedi piste inselatoare.

Iata si cum arata Brexit-ul creionat vag de Theresa May!

Relatie prestabilita

Premierul britanic crede ca va reusi sa evite modelele norvegian si elvetian in relatia cu UE, pastrand doar avantajele accesului la piata libera de pe continent fara a acorda dreptul de libera circulatie pentru cetatenii statelor membre.

Seamana cumva cu un divort in care unei parti i se fixeaza un drept de vizita limitat, dar Theresa May sustine ca varianta liberei circulatii a persoanelor in interiorul Marii Britanii nu este una care sa fie supusa negocierilor.

Vremuri tulburi in comert

May a crezut ca momentul Brexit va deschide usa pentru realizarea rapida a unor noi tratate de schimburi comerciale cu diverse alte piete de pe glob, dar summitul G20 desfasurat sapatamana trecuta in China i-a demonstrat cat se poate de clar ca interesul partenerilor externi pentru o piata de doar 56 milioane de locuitori este destul de scazut.

"S-ar putea sa intampinam o perioada dificila in viitorul apropiat", si-a mai domolit sperantele premierul britanic, dupa ce singurele state care au acceptat fara ocolisuri oferta britanicilor au fost Mexic, Singapore si Coreea de Sud.

"Pestii cei mari", insa, Statele Unite sau Japonia, par mult mai interesati de piata unica europeana sau macar de influenta pe care economia britanica o va avea in regiune.

Companiile japoneze au remis un memoriu prin care avertizeaza ca isi vor limita activitatile in Marea Britanie daca Londra nu reuseste sa isi pastreze accesul pe piata din interiorul UE, in vreme ce presedintele Obama a declarat pe un ton sec ca pentru administratia sa prioritatea ramane semnarea acordului TTIP cu UE.

Ce-i drept, pana acum economia britanica a dat semne ca se tine zdravan pe picioare. Dupa un prim episod al deprecierii lirei in fata dolarului si a euro, cursul valutar pare sa se fi stabilizat la 1,33 dolari, cu 11% mai mic decat cel inregistrat in ziua referendumului.

Cotatiile bursiere au revenit la normal, consumul pare sa performeze, iar rata somajului a scazut in luna iulie.

Cu toate acestea, ruptura de UE nu este produsa inca, iar adevaratele socuri economice abia atunci ar putea surveni, mai ales in cazul unor negocieri purtate fara talent.

Promisiuni uitate

In plus, noul guvern a reusit sa incalce deja doua promisiuni care au tinut capul de afis in campania taberei pro-Brexit: introducerea unui sistem de punctaj pentru selectarea imigrantilor care ravnesc la un loc de munca in Marea Britanie si finantarea suplimentara a sistemului public de sanatate.

Pana acum, May s-a dezis de cele doua initiative, prima dintre acestea neavand acceptul ei nici in trecut, in vreme ce varianta suplimentarii bugetului Sanatatii cu 100 milioane de lire/saptamana a fost respinsa fara drept de apel.

Chiar daca nu a fost membru al taberei care a militat pentru despartirea Marii Britanii de UE, Theresa May s-a inconjurat de ministri care au fost figuri proeminente in aceasta disputa politica, Boris Johnson, fostul primar al Londrei, de exemplu, ocupand acum functia de ministru de Externe.

#acorduri comerciale Marea Britanie, #brexit, #economie marea britanie, #negocieri UE , #UE