Herman Van Rompuy a fost desemnat primul presedinte al UE

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 12:37
1603 citiri
Herman Van Rompuy a fost desemnat primul presedinte al UE

Premierul belgian, Herman Van Rompuy, a fost desemnat joi seara primul presedinte al Uniunii Europene, de catre liderii europeni reuniti la Bruxelles.

Noul presedinte al Uniunii Europene a apreciat joi, in prima sa declaratie, ca Europa ar trebui sa joace "un rol important" in lume si s-a declarat in favoarea extinderii UE.

"Europa este o uniune a valorilor si are responsabilitatea de a juca un rol important in lume", a declarat el in cadrul unei conferinte de presa, dupa ce a fost desemnat de catre sefii de state si guverne din UE, reuniti la Bruxelles.

El a mai spus ca vrea ca, in functia sa de presedinte al Consiliului, sa se multumeasa doar cu un rol de facilitare a compromisurilor intre statele UE. El a afirmat ca vrea sa ramana "discret" si nu sa dea interviuri in toata presa.

Van Rompuy, care isi va prelua functia la 1 ianuarie, s-a declarat de acord ca "Uniunea Europeana sa continue sa se extinda pentru a include si alte tari" in anii urmatori, "cu conditia ca ele sa indeplineasca toate criteriile" cerute.

Acesta este un mod de a le raspunde celor care il acuza ca se opune aderarii Turciei la UE, apreciaza AFP. In 2004, intr-un moment in care nu se afla in Guvernul din tara sa, el s-a pronuntat clar impotriva unei aderari a Turciei.

Acest text a fost reluat saptamana aceasta de presa britanica, pentru a-l critica. Marea Britanie sustine candidatura Turciei.

Premierul belgian Herman Van Rompuy a fost numit joi seara primul presedinte al Uniunii Europene, in cursul unui summit al liderilor europeni, au anuntat anterior surse diplomatice, iar informatia a fost confirmata de premierul britanic, Gordon Brown.

Premierul britanic a confirmat de asemenea informatiile potrivit carora compatrioata sa, Catherine Ashton, in prezent comisar european pentru Comert, a fost numita Inalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.

"Consiliul l-a numit pe Herman Van Rompuy drept primul presedinte al Consiliului European si noi il felicitam", a declarat Brown, in cadrul unei conferinte de presa, la finalul summitului liderilor celor 27 de state membre UE.

Van Rompuy "a adus o perioada de stabilitate in Belgia, dupa luni de incertitudine", a remarcat Brown. "Catherine Ashton va avea o pozitie unica asupra politicii externe europene in cursul urmatorilor cinci ani", a adaugat el.

#van rompuy, #presedinte, #UE , #UE