Herman Van Rompuy vede posibil un acord asupra bugetului UE la viitorul summit

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 08:56
1377 citiri
Herman Van Rompuy vede posibil un acord asupra bugetului UE la viitorul summit

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a apreciat miercuri ca este "posibil" sa se ajunga la un acord cu privire la cadrul bugetar plurianual al Uniunii Europene pentru 2014-2020 la viitorul summit, in februarie, transmite EFE.

Van Rompuy a facut aceasta apreciere la Dublin, dupa convorbirile purtate cu premierul Irlandei, Enda Kenny, si cu Eamon Gilmore, vicepremier si ministru de externe, in cursul carora a analizat programul presedintiei semestriale irlandeze a Consiliului UE.

Intr-o conferinta de presa comuna, oficialul UE a declarat ca summitul din noiembrie 2012 nu a fost un "esec", desi, atunci, diferentele de opinie au impiedicat ajungerea la un acord. "Nu a existat un acord, dar s-au identificat suficiente puncte de convergenta pentru a spune ca este posibil sa se ajunga la un acord", a spus Van Rompuy.

Referitor la presedintia semestriala irlandeza, el a evidentiat capacitatea dovedita de guvernul de la Dublin pentru a-si asuma aceasta functie in "vremuri grele" pentru UE, mai ales pentru ca isi indeplineste cu succes conditiile programului sau de ajutor financiar.

Van Rompuy a apreciat ca exista "incredere in Irlanda", astfel incat, in timpul presedintiei semestriale irlandeze, sa se avanseze in procesul de generare de "stabilitate, locuri de munca si crestere".

Acestia sunt cei trei piloni fundamentali ai programului de actiune al Dublinului pentru urmatoarele sase luni, potrivit premierului irlandez. Kenny a considerat pozitiv faptul ca presedintia prin rotatie a fost preluata de o tara care este "in curs de recuperare" si dispusa sa conduca "recuperarea in Europa".

"Noi ne-am inceput deja munca", a amintit premierul irlandez, referindu-se la bunul mers al asistentei financiare solicitate de Irlanda din partea UE si a Fondului Monetar International (FMI), in valoare de 85 de miliarde de euro.

Presedintia semestriala irlandeza se va axa pe promovarea cresterii economice durabile si crearea de locuri de munca, precum si pe cresterea competitivitatii globale a UE. Va aborda, de asemenea, nivelurile critice ale somajului in randul tinerilor din toata Europa

#Herman van Rompuy buget european, #buget UE 2013 , #UE